I Stadsparken avgörs vem som klättrar bäst: ”Jag är höjdrädd, men jag litar på träden”

Träden i Stadsparken i centrum av Borgå lyser smaragdgröna efter regnet som fallit. I ett av träden hänger en docka som senare under dagen ska räddas av de som tävlar om att bli finsk mästare i trädklättring – och för att bli det krävs snabbhet och tekniska färdigheter.

Trots att Boel Hammarstrand är höjdrädd klättrar hon utan problem upp i träden i Stadsparken i Borgå. 
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
26.05.2023 07:01 UPPDATERAD 29.05.2023 11:36
De gula skyddshjälmarna syns på långt håll i Stadsparken där årets FM i trädklättring som bäst avgörs. Bland trädgrenarna skymtar säkerhetslinor och rep och den lilla publiken ser med stora ögon upp mot trädkronorna för att följa med när de tävlande klättrar och utför olika uppgifter högt ovanför marken. En av dem som noggrant följer med hur tävlingarna framskrider är Lovisabon Uska Maaninka som deltar i FM för femte gången.
– Jag har vunnit FM två gånger, 2018 och 2019. Jag försöker alltid vinna, också i år, men det är hård konkurrens och redan ett litet misstag kan leda till att du inte vinner, säger han.
Maaninka har arbetat som arborist sedan 2014, trots att han ursprungligen började studera inom ett annat område. Men ett yrke där han kunde arbeta utomhus lockade mer och när han snabbt hittade en trevlig arbetsplats var valet avgjort. 

ANDRA LÄSER