Vacker gård fick pris i Lovisa

För sex år sedan köpte Tina och Juha Karvonen den fallfärdiga gården vid Saltbodstorget i Lovisa. Nu är helheten renoverad med pietet, en kulturgärning som i veckan renderade paret på Vackerbacka priset Gyllene penseln.

VACKERBACKA. Tina och Juha Karvonen i Lovisa belönades i veckan med Gyllene Penseln för sin insats; de har räddat sitt hem, den gamla gården vid Saltbodstorget från förfall.

– Fastigheten var i uselt skick då Tina och Juha Karvonen köpte det. De har gjort ett enormt jobb med att renovera den unika byggnaden, säger Anna-Kaarina Kippola, ordförande för föreningen Lovisa kultur- och miljörörelse som delar ut Gyllene penseln.

Vackerbacka, som ligger på Trädgårdsgatan intill Saltbodstorget i Lovisa, är byggt på 1700- och 1800-talen och som en unik detalj kan nämnas att byggnaden är den enda i Lovisa med inkörsport i mitten. Då Karvonens köpte gården hade taket läckt på många ställen och ställt till med omfattande skador.

– Vi fick många medlidsamma blickar av folk som kom och tittade på huset och jag förstår dem. På vissa ställen var till exempel väggarnas trästomme så rutten att handen gick igenom, berättar Tina Karvonen. Det tog säkert två år för oss att riva allt som var dåligt.

Paret började med att renovera den äldre delen av huset till ett fungerande hem för familjen, och för ett år sedan stod också den andra delen av byggnaden färdigt renoverad. Karvonen räknar med att man kunnat bevara cirka 40 procent av den ursprungliga byggnaden.

– Vi sparade så mycket av det gamla som möjligt, men allting gick inte att rädda.

Arbetsdrygt

Familjens byggprojekt har framskridit i sakta mak i och med att man gjort det mesta jobbet själva – förutom de arbeten som lagen kräver utförs av proffs.

– Vi har lärt oss massor under projektets gång och visst har det varit spännande att få upptäcka alla skrymslen i vårt gamla hus. Härnäst ska vi ta itu med gårdsbyggnaderna, en gammal ladugård och en lada, säger Tina Karvonen.

På 1800-talet har det funnits hela nio gårdsbyggnader på platsen, i dem har allt från skeppare till lotsar varit bosatta.

Tina och Juha Karvonen mottog Gyllene penseln vid en prisceremoni tidigare i veckan. I helgen är Vackerbacka aktuellt som ett av besöksmålen i samband med storhappeningen Lovisa historiska hus.

Via Gyllene Penseln vill Lovisa kultur- och miljörörelse lyfta fram värdefulla gärningar som gjorts för att bevara och omhulda värdefulla miljöer i Lovisa. Tidigare pristagare är bland annat Lovisas tidigare stadsarkitekt Elmar Badermann, Almska gårdens räddare Kari Markkula och Stödföreningen för Lovisa konstcentrum och Eddie Bruce som tagit tillvara gamla Lovisamiljöer i fotografisk form.

ANDRA LÄSER