Julgransodlingar ledde till att Michael ställer upp som talkoarbetare under årets Jukolakavlen

Om drygt tre månader är det dags för årets Jukolakavlen, som i år arrangeras i Ebbo i Borgå. Men tävlingarna kan inte ordnas utan frivilliga krafter, och det finns en uppgift för alla – och inga orienteringserfarenheter behövs för att ställa upp.

Michael Godtfredsen anser att det är en fin sak att få vara talkoarbetare under Jukolakavlen.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
20.03.2023 06:31
Helt främmande för skog är Michael Godtfredsen inte. Som skogsägare och efter flera år i tidningsbranschen där han bland annat skrivit om skogsvård för Landsbygdens folk har han flera gånger stött på orienteringskontroller i terrängen, men någon större erfarenhet av sporten har han inte.
– Jag är uppvuxen i Danmark, och där hade vi alltid en friluftsdag innan höstlovet i skolan. Men då orienterade vi i små grupper och det fanns lärare vid varje kontroll som hjälpte oss att ta oss vidare. Orientering verkar vara en sympatisk sport, säger han.
I vuxen ålder har han, främst på grund av tidsbrist, inte orienterat, men på grund av sin skog är han van vid att handskas med karta och kompass. Och det var just via skogen som han med sitt måttliga idrottsintresse, vid årsskiftet, drogs med i det stora talkoarbete som behövs för att arrangera årets Jukolakavlen.

ANDRA LÄSER