Se video: Lovisaföräldrar demonstrerade mot skolnätsutredningen

På onsdagskvällen samlades föräldrar, barn och andra vänner av byskolorna utanför Harjunrinteen koulu i Lovisa till en fredlig demonstration innan fullmäktiges aftonskola började på samma plats.

PLAKAT. Outi Yrjölä från Valkom med dottern Tuija.
02.03.2016 18:45 UPPDATERAD 03.03.2016 15:03
Redan fem i halv sex stod Outi Yrjölä på plats. Hon representerade föräldrarna till barn i Valkon koulu. Hon hade spontant skapat rekvisita med slagord bland annat på ett runt underlag som har används i pulkabacken.
– De som gjort skolnätsutredningen kan inte räkna, säger hon. De behöver stödundervisning i matematik.
Tarja och Timo Repo har flyttat till Valkom från Heinola. De har med sig sin tioåriga son Niko på demonstrationen.
– I Heinola var det dåligt ställt med hela skolnätet, säger Tarja Repo. Den skola som våra barn gick i var fuktskadad. Det ledde till att barnen tvingades flytta till en väldigt stor skola. Vi vill att våra barn ska få gå i en liten och ren skola.
Nu frågar sig paret Repo om valet att flytta till Valkom i Lovisa ändå var fel. Om Valkon koulu tvingas stänga får barnen en fem kilometer lång väg till en väldigt stor skola, alltså till Harjunrinteen koulu i centrum. I stället för att ha fem minuters väg till en liten och trygg skola.
INFLYTTADE. Tarja och Timo Repo valde att flytta från Heinola till Valkom och Lovisa eftersom det fanns en liten skola som var i bra skick här.
Uppskattningsvis sextio barn och vuxna hade samlats till demonstrationen. Många hade plakat och banderoller. En kvinna hade megafon med sig och ropade ut ramsor som rimmade varefter alla andra upprepade hennes ord. Ramsorna gick på finska och handlade alla om att det är både fel och dumt att spara på barnen. Byskolorna är viktiga och skattepengarna ska läggas på dem.
När fullmäktigeledamöterna började anlända till platsen delade demonstranterna ut serietidningen Framtidens skola som Esma Haddas från Haddom gjort.
En av dem som fick ta emot tidningen var fullmäktiges ordförande Arja Isotalo (SDP). Hon tackade och konstaterade att det var en fredlig demonstration hon mötte. Fullmäktigeledamoten Kenneth Hansson (SFP) visade tummen upp till demonstranterna och sa att han tycker lika som de varpå han bemöttes av applåder och hurrarop.

ANDRA LÄSER