Alla finlandssvenska 3-åringar ska få lära sig att laga mat

Brita Maria Renlunds stiftelse firar sitt 100-årsjubileum med att dela ut en illustrerad kokbok för hela familjen som skapats i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund. Boken ska inspirera småbarnsfamiljer till gemensam matlagning och måltid.

Alla 3-åringar i Svenskfinland ska snart få laga miniomeletter. Vecka 23 får barnen en illustrerad kokbok hemskickad som för att hedra stiftelsen Brita Maria Renlunds 100-årsjubileum.
– Boken är tänkt som inspiration i matvardagen för familjer, men också som ett hjälpmedel för att involvera hela familjen i måltiden. Att låta barnen vara med vid tillredningen av maten och bekanta sig med och smaka på råvaror innan måltiden brukar vara en bra metod för att väcka barnens intresse för maten som serveras, säger Sofia Grynngärds, projektledare för projektet Tack för maten! på Marthaförbundet.
Kokboken skickas gratis ut till svensk- och tvåspråkiga treåringar i Finland under vecka 23, som en gåva med anledning av stiftelsen Brita Maria Renlunds jubileum.
– Det är en glädje för oss i stiftelsen att hedra vår grundare Karl Herman Renlunds minne genom att dela ut en kokbok för barn i gott samarbete med Marthaförbundet. Vi hoppas att många barn och familjer har glädje av boken, säger Gun Sandberg-Wallin, vd för stiftelsen, i ett pressmeddelande.
Boken på 52 sidor innehåller 25 recept i fyra kategorier: vardagsmat, fredagsmys, helgfrukost och utflykt. Recepten i boken utgår från Marthaförbundets matvision med fokus på inhemska och säsongsanpassade råvaror och mycket vegetabilier. Recepten har testats av familjer och kan varieras enligt säsong, specialdieter och smak.
Boken finns inte till salu, men delas ut i samband med Marthaförbundets kurser riktade till barn och barnfamiljer.
För bokens illustrationer och form står Erik Lindroos och Magnus Lindström.