Kalle Ankas bil har på några dagar blivit den stora sevärdheten i Lovisa, oavsett om den råkar köra förbi en eller står parkerad på torget eller utanför Tokmanni. Småstadens invånare flockas kring bilen, fotograferar den och ger hundratals tummen upp då bilder av den publiceras på sociala medier.
Bilens designer och konstruktör är fyrabarnsfadern och maskiningenjören Mikko Seppälä som bor vid Ågatan i centrum av Lovisa. Men förmodligen är han själv en betydligt större Ankeborgsfantast än alla sina fyra barn tillsammans.
– Jag har vuxit upp i Ankeborg sedan jag var liten, och lärt mig läsa med hjälp av Kalle Anka, säger Mikko Seppälä.
Nu är min samling närapå komplett, bara tre tidningar saknas.
Men intresset för Disneys ankor har fortsatt in i vuxenlivet. Seppälä började samla på Kalle Anka-tidningar redan som 6-åring och har nu varit aktiv samlare i cirka 40 år.
– Nu är min samling närapå komplett, bara tre tidningar saknas. I vårt hem har jag dessutom vigt ett helt rum åt Ankeborg, säger Seppälä. Rummet kallas också Kalle Anka-biblioteket.
– När en vän frågade mig var jag hittade ritningarna för bilmodellen, kunde jag skämtsamt svara att jag hemma i biblioteket har en halv miljon sidor med ritningar från Ankeborg.
Giltiga registerplåtar
Seppälä har kört omkring med bilen i Lovisa sedan fredagen. Registernumret 313-AKU är förstås ingen slump. Kalle heter Aku på finska, och han firar sin födelsedag 13.3 som för övrigt är samma dag Mikko Seppälä började konstruera sin bil för cirka ett år sedan.
– Mitt mål var att få allt färdigt till min dotters femtonårsdag, så att hon kunde börja köra bilen på stan, eftersom den formellt är registrerad som en traktor.
I min stora optimism tänkte jag först att det tar några dagar för mig att omvandla traktorn till en bil. Men nu när den är klar har jag satt ner cirka 1 000 arbetstimmar på den.
– I min stora optimism tänkte jag först att det tar några dagar för mig att omvandla traktorn till en bil, säger Seppälä. Men nu när den är klar har jag satt ner cirka 1 000 arbetstimmar på den.
Däremot visade det sig förvånansvärt enkelt att komma över registerplåten 313-AKU eftersom den råkade vara ledig i traktorregistret. Mikko Seppälä köpte ursprungligen en trädgårdstraktor med tippbart flak av märket John Deere Gator GT.
– Först använde familjen faktiskt traktorn i trädgårdsjobben här på tomten, men nu när det tippbara flaket ersatts med ankbilens karakteristiska bakdel har trädgårdsjobben med traktorn försvårats lite, skojar Seppälä.
Inte första Kalle Anka-bilen
Mikko Seppälä konstruerade bilen hemma i det egna rymliga garaget. På garagedörren kan man fortfarande se olika skisser av en tidigare Kalle Anka-bil som Santtu Syväpuro äger i Helsingfors.
– Santtus bil var skickligt tillverkad, men nackdelen med den modellen är att den ursprungligen var mer en gräsklippare än en traktor, så den fick aldrig giltiga registerplåtar.
– Själv var jag däremot från början fast bestämd att bygga en bil som också får giltiga registerplåtar, så att man kan köra omkring med den på stan.
Ritningarna av en tidigare bil på garagedörren inspirerade Mikko Seppälä att jobba vidare.
Kalle Ankas egen bil har egentligen utvecklats väldigt lite under flera decennier. I den mån serietidningens bil förändrats har det mer berott på tecknarnas olika stilar än på den tekniska utvecklingen inom bilbranschen.
För den som är intresserad av hur Mikko Seppälä gått tillväga rent praktiskt då han omvandlade sin trädgårdstraktor till Kalle Ankas bil, finns en gedigen webbsida som Seppälä uppdaterat med bilder och förklaringar under hela året som han jobbat med bilen.
Skruttomobil
Är fiktiv bilmodell, inspirerad av den verkliga American Bantam från 1938.
Den troligen mest kända innehavaren av en Skruttomobil är Kalle Anka vars röda cabriolet, med registreringsnummer 313 är en sådan.
Enligt serieskaparna Don Rosa och Carl Barks är det Kalle själv som byggt sin bil och bara kallar den Skruttomobil eftersom den är skruttig.
På webbsidan ankkalinna-313.simplesite.com kan du se hur Mikko Seppäläs version av den välkända bilen vuxit fram.
Källa: Wikipedia
– I korthet fick traktorn tre stora och arbetskrävande tillskott, sammanfattar Mikko Seppälä. De överdrivet stora stänkskärmarna, motorhuven och den skojiga bakdelen med luckan som visade sig vara förvånansvärt svår att bygga.
När man ser det ursprungliga bilderna av traktorn förstår man också bättre att den har fått ett tillskott av närmare 40 kg kitt, epoximassa och uretan, allt intäkt i ett hårt glasfiberhölje som målats i rött.