Kulturarbetare i Lovisa får pris – Estrid Airas uppmärksammas för omtyckt bokklubb

Artisten och regissören Jakob Höglund får Svenska kulturfondens stora kulturpris på 30 000 euro. Kulturfonden premierar också kulturkritikern Mats Liljeroos och Estrids bokklubb – bägge med stark Lovisaförankring.

FÅR PRIS. Estrid Airas fungerar som tvåspråkig programledare i teveprogrammet Estrids bokklubb. Hon och resten av seriens producentteam får 15 000 euro från Svenska kulturfonden.
14.05.2020 08:00
Svenska kulturfondens stora kulturpris på 30 000 euro går i år till Jakobstadsbördiga skådespelaren och regissören Jakob Höglund, skriver Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.
Enligt prismotiveringen har Höglund med sin utbildning inom musik, teater och dans skapat ett eget scen- och regispråk i teatervärlden. Han går över genregränser, rör sig mellan konstarter och utmanar den traditionella teaterkonsten, lyder en del av prismotiveringen.
Höglund är sedan november konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors.
Också kulturkritikern och musikvetaren Mats Liljeroos från Lovisa och teamet bakom barnboksprojektet Estrids bokklubb i Helsingfors uppmärksammas för sina insatser. Bägge tilldelas ett pris på 15 000 euro.
Teamet bakom Estrids bokklubb med kulturproducenten Sanna Vuori och programledaren i spetsen belönas för sin videoserie där den unga programledaren, Lovisatjejen Estrid Airas, intervjuar barnboksförfattare, illustratörer och serietecknare, och pratar om böcker med andra barn.
PRISAS. Teamet bakom Estrids bokklubb med kulturproducenten <b>Sanna Vuori</b> i spetsen belönas för sin videoserie där Estrid Airas diskuterar böcker med barnboksförfattare och illustratörer.

Tre regionala pris

Även tre regionala pris om 15 000 euro delas ut.
Åbolands svenska kulturfonds pris tilldelas i år Dag Andersson, verksamhetsledare vid Finlandssvenskt Filmcentrum. Enligt prismotiveringen har Andersson bidragit till framgångar inom den finlandssvenska filmen och varit ett stort stöd för många som är verksamma inom filmvärlden i dag.
I Österbotten är det de drivande aktörerna bakom teatergruppen Unga scenkompaniet, Annika Åhman och Alexandra Mangs, som tilldelas Österbottens svenska kulturfonds pris. Enligt prismotiveringen har de under många år med kunskap, engagemang och kreativitet jobbat gränsöverskridande med teater och fördomsfritt vitaliserat teaterlivet i Svenskfinland.
Nylands svenska kulturfonds pris tillfaller kulturaktivisten Holger Wickström från Karis. Wickström är en idékläckare vars hjärta klappar starkt för hembygden, skriver Kulturfonden i pressmeddelandet. Han betecknas som en kultursnickare i ordets vidaste bemärkelse – han snickrar ihop projekt och bygger kulisser, läktare och scener, men har också bidragit till framgångar för Raseborgs sommarteater och till framväxten av evenemang som musikfestivalen Faces.
Samtidigt med kulturprisen tilldelar Svenska kulturfonden utvecklingschef Pia Stoltzenberg vid Helsingfors universitetssjukhus Anita och Nils Meinanders stipendium för medicinsk journalistik på 6 000 euro. Hon får stipendiet för sitt aktiva arbete för tvåspråkigheten och för sina insatser för kommunikation på svenska inom vården.
På grund av coronakrisen har Svenska kulturfonden flyttat alla utdelningsfester till hösten.

ANDRA LÄSER