"Vi är inte rädda för de små nyheterna" – Kim Wahlroos uppmärksammas för sin insats för lokaljournalistiken

Pensionerade chefredaktören Kim Wahlroos i Lovisa belönas i dag på svenska dagen med Svenska kulturfondens pris på 5 000 euro. Det är hans starka engagemang i den lokala rapporteringen som renderar honom priset.

ELDSJÄL. – Det får inte finnas en tröskel mellan läsarna och redaktionen, säger Nya Östis grundare och tidigare chefredaktör Kim Wahlroos som får Svenska kulturfondens nyländska pris i dag på svenska dagen.
06.11.2019 06:55 UPPDATERAD 06.11.2019 07:09
På svenska dagen premierar Svenska kulturfonden personer som gjort insatser för kultur och utbildning på svenska i sin region. I Nyland är det pensionerade chefredaktören Kim Wahlroos som uppmärksammas för sin insats för ultralokala nyheter via tidningen Nya Östis.
Wahlroos grundade Nya Östis våren 2015 och gick en helt annan väg än andra tidningsmakare. Han trodde starkt på tryckta nyheter och det visade sig att en lokal papperstidning med en förening som utgivare var "ett framgångskoncept".
– Det var ett helt nytt och kostnadsmedvetet sätt att göra tidning, och det fungerar. Nya Östis går bättre än någonsin och prenumeranterna bara ökar, säger Kim Wahlroos.

ANDRA LÄSER