Under Job Shadow Day får Wilfred ett smakprov på journalistjobbet

Wilfred Lillsmeds

 sitter i redaktionens soffa och börjar dagen med en kopp kaffe medan han läser senaste numret av Östnyland. Han nickar igenkännande när ett bekant ansikte skymtar förbi i tidningen. För personer med funktionsvariation är Job Shadow Day en chans att få prova på drömyrket – och i bästa fall kan dagen leda till en anställning.

Under dagen fick Wilfred Lillsmeds (längst till vänster) testa på att dela ut tidningar på Borgå torg.
Elin Lindbergelin.lindberg@ksfmedia.fi
14.06.2022 19:14
Job Shadow Day är ett årligt initiativ av stiftelsen Vates och går ut på att personer med funktionsvariation eller en svår livssituation under en dag följer med jobbet på en arbetsplats och utför enklare jobbuppgifter. Enligt Cecilia Åsten, arbetslivstränare på Kårkulla samkommun i Borgå, betyder dagen mycket för hennes servicetagare.
– Personer med funktionsvariation vill ut i arbetslivet, tjäna sina egna pengar och känna sig delaktiga i samhället. Job Shadow Day ger dem synlighet och visar att de har mycket att erbjuda och kompetens och färdigheter nog för att klara av jobbet, säger hon.
När datumet för Job Shadow Day närmar sig samlar Åsten in information om vilka jobb som hennes servicetagare är intresserade av. De får komma med önskemål och Åsten tar kontakt med arbetsplatserna och hör efter om de har möjlighet att ta emot en så kallad jobbskuggare. Populära platser är bibliotek, matbutiker och kaféer samt butiker där förpacknings- och sorteringsuppgifter ingår.

ANDRA LÄSER