Exklusiv Smaku för första gången i mars

SMAKU SOMMAREN 2018. En portion gös och strömming med äpplen och örter. Bild: Ilona Savola

De tvåhundra först anmälda kan delta i Smaku Exclusive, som precis som namnet säger är en specialversion av det populära matevenemanget som ordnas på sommaren. Tio restauranger deltar, kunden äter på fem av dem under kvällen.

Restauranghappeningen Smaku i Borgå som under de senaste tre åren blivit en verklig succé med senast över 10 000 sålda matportioner får nu en exklusiv pendang. Smaku Exclusive är ett Smaku i miniatyr och ännu mer för finsmakare än sommarens stora evenemang.

Smaku Exclusive ordnas den 15 mars, under en enda kväll. Under tre timmar går kunderna från restaurang till restaurang och kan njuta av portionerna inklusive drycker, som är utvalda att passa just den portionen. I den restaurang där man avslutar sin tur får man dessutom efterrätt.

Tio restauranger deltar i evenemanget och de är fördelade på två grupper. När man anmäler sig väljer man en grupp. Därefter väljer man var man vill börja sin rundtur. Ordningen är bestämd på förhand och dukningarna är med 40 minuters mellanrum vilken ger omkring en halv timme tid per restaurang.

I den första gruppen ingår Zum Beispiel, Rafael's Steakhouse, Ani's Café, Bistro Sinne och Haikko gård, som bygger upp en popup-restaurang i Näse gård den kvällen. Den andra gruppen består av Brasserie L'amour, Meat District, Sicapelle, Salt och Bistro Gustaf.

Under tidigare år har kunder önskat mera information om matkultur och -filosofi hos de deltagande restaurangerna, och nu ingår det i det exklusiva paketet. Under evenemanget är restaurangerna stängda för övriga gäster och på plats finns både ägare och köksmästare som kan berätta om restaurangen, hur portionen kommit till och hur man tänker i matlagningen.

På www.smakuporvoo.fi finns mera information och dr kan man också anmäla sig. Platserna är begränsade, de 200 som anmäler sig först ryms med. Priset är hundra euro per person. ÖN

Mer läsning