Examensfesten som blev något helt annat

VÄDRET VIKTIGT. Janne Karvonen är såpass stolt över evenemangets artistbatteri att han hävdar att de verkliga musikentusiasterna kommer till Kokon i vilket väder som helst. Men för att evenemanget ska locka de större folkmassorna hoppas han på fint väder. Bild: Oskar Skogberg

Först hade Janne Karvonen och hans kompis Anssi Walta tänkt ordna en lite snofsigare examensfest. Men projektet har vuxit under planeringen och slutresultatet blev festivalen Skålfest som ordnas i Kokon i slutet av månaden.

Trots att varken Karvonens eller Waltas utbildning har med evenemangsproduktion att göra har de ändå lyckats skaffa sig en hel del erfarenhet också på den fronten.

– Till exempel fick vi ganska mycket medieuppmärksamhet under våren då vi drev suporterbaren Leijonaluola under ishockey-VM i S:t Petersburg. Ölen tog till sist slut och medierna tyckte det var mycket lustigt att de finländska hockey-fansen drack baren torr, minns Karvonen när han står vid foten av Kokonbacken i Borgå.

Den 27 augusti hoppas han att fältet kommer att vara fullt av folk, för då är det dags för den första, men förhoppningsvis inte den sista, upplagan av festivalen Skålfest (se faktaruta).

– De som var med på Thomas Ledins spelning i fjol kommer att känna igen upplägget här på området, säger Karvonen.

Karvonen och Walta grundade sitt gemensamma produktionsbolag Kruunulive enkom för Skålfest men till planerna hör att också ordna andra evenemang.

Några målsättningar för hur många som ska besöka festivalen vill Karvonen inte nämna men han verkar vara förväntansfull.

– Under slutet av sommaren ordnas det egentligen inga liknande program för unga i Borgå. Förhandsintresset har i alla fall varit jättestort så jag hoppas att så många som möjligt ska hitta hit.

Ordnas lördagen den 27 augusti invid skidbacken i Kokon, adressen är Kokonvägen 17.

Är indelad i ett avgiftsfritt dagsprogram och ett kvällsprogram med inträdesavgift. Biljetterna kostar 29 euro om de beställs på förhand eller 35 euro på plats.

Plock bland dagsprogrammet från och med klockan 10: Bungyhopp, hoppborg, paintball, Bodytonic Gym, brandsläckningskurs, elcyklar och popup-ekiperingsbutiker. För matutbudet står Fafa's Smokery BBQ, en vegetarisk matvagn, Hunters Cafe samt en lakritskiosk. Artister: Call Me Jack klo 11.00, Julian Rock klo 12.30, Neea klo 14.00.

Artister under kvällsprogrammet: Tyrävyö klo 17.30, Year Gone klo 18.30, Mojo Radio 19.45, Rony Rex 21.00, Teflon Brothers 22.00, Nikke Ankara 23.00. Dessutom spelar DJ Bee.Bee.Cue under pauserna.

Mera information: skalfest.fi