Eva Wahlström vill spränga gränser

Världsmästaren i proffsboxning Eva Wahlström har designat årets Rosa band. Bild: Cancerstiftelsen

Årets Rosa band har designats av världsmästaren i proffsboxning, Eva Wahlström. Med sin energiska design vill hon förmedla budskapet om att det går att spränga gränser.

– Jag har alltid stött på begränsande kommenterar som "kvinnor kan inte boxas". När jag sedan blev konstnär var det många som tyckte "du kan inte vara konstnär, du är ju boxare". Jag vill få fram att du kan vara precis vad du vill vara. Människor sätter själva upp många av sina gränser, säger Eva Wahlström.

Wahlströms Rosa band är brokigt och spralligt och fullt av glada färgstänk.

– Bandet står för gränslöshet. Vi kör för fullt så det bara stänker om det, och precis så får det vara. Enligt min mening handlar gränslöshet om att man är modig nog att inte bry sig om gränser.

Bild: Cancerstiftelsen

Världsmästaren i proffsboxning blev tidigare klar med sina studier i inredningsdesign och utrymmesarkitektur vid Aalto-universitetet och studerar just nu modern design vid Aalto. Hon märkte att hon själv ville se livets gränslöshet också genom konsten. Wahlström har designat bröstnålen och dessutom också det nya Rosa armbandet.

– Det känns fint att vara med här, eftersom insamlingen Rosa bandet är en hyllning till livet. Vi samlar in medel för forskning av alla cancerformer och jag hoppas att vi i år får med allt fler i insamlingen, säger Wahlström.

Hon hoppas att kampanjen Rosa bandet kunde få folk att tänka till hur de bemöter sina medmänniskor.

– I stället för att bara fokusera på kvantitet i insamlingen tänker jag att vi också kunde tänka på kvalitet – hur vi behandlar varandra och bemöter varandra.

Wahlström har själv mist sin far i cancer då hon var ung.

– Men jag hade tackat ja till det här uppdraget ändå.