Europatoppen är inte långt före Kuivisto

LYCKAT EM. Sara Kuivisto kammade hem två 17:e placeringar i EM i Berlin. Bild: SUL

Medeldistanslöparen Sara Kuivisto klarade sig med godkänt betyg ur ett EM som för den finländska truppen blev alla tiders sämsta. Nu vill hon fortsätta sin fina säsong och tar sikte bland annat på ett nationsrekord.

Sara Kuivisto skrev ett stycke östnyländsk friidrottshistoria då hon tog sig till EM i Berlin. Hon blev den första Akillesidrottaren på 13 år som lyckats ta sig till ett stort mästerskap på seniornivå och den första på 20 år som deltagit i ett Europamästerskap.

Trestegshopparen Johan Meriluoto var med i ett regnigt Helsingfors-VM 2005 och i EM i Budapest 1998 hade Meriluoto sällskap av diskuskastaren Harri Uurainen.

– Visst är det ett bra utförande att komma med hit. Nivån på medeldistanserna är så hård. Försöksheaten är svåra i och med att löparna är så jämna. Till exempel i hinderlopp kan statistiktiderna variera med en halv minut, säger Kuivisto efter försöksheatet på 1 500 meter.

På öppningssträckan 800 meter kom Kuivisto 17:e med karriärens nästbästa tid 2.02,62. På 1 500 meter var hon också 17:e likaså med karriärens nästbästa tid 4.11,39. Inga dåliga prestationer får den 26-åriga mästerskapsdebutanten.

– Jag är helt nöjd, jag löpte så bra jag kunde. Det är lite synd att jag inte hade samma flyt som för ett par veckor sedan, sammanfattar Kuivisto sina EM-lopp.

På 1 500 meter fick Kuivisto lärdom av ett klassiskt taktiklopp. Hon hängde med i klungan men blev slagen då täten ryckte ifrån till en grym slutspurt.

– Jag hittade en bra plats i klungan. Jag var aggressivare än i det första loppet. Men på slutet löpte motståndarna bara så snabbt, säger hon.

Sov på badrumsgolvet

Det var inte bara på löpbanan på Olympiastadion som Kuivisto väckte uppmärksamhet i Berlin. Den grymma värmeböljan som hängde över den tyska huvudstaden under EM-veckan gjorde livet svårt i hotellrum runt staden. Hettan i Kuivistos rum gjorde det svårt att sova. Men Kuivisto var påhittig. Hon flyttade sin madrass – till badrummet.

– Där var det svalare. Jag kom på idén lite onödigt sent bara, säger Kuivisto som endast tillbringade en natt på det svalaste stället i hennes rum.

Kuivisto tar en långsiktig blick framåt i karriären och lyfter fram EM i Paris under OS-året 2020.

– Toppen är inte långt ifrån. I nästa EM kommer det att vara en annorlunda situation, säger Akillesdamen.

Kuivisto fortsätter sannolikt att tävla redan den här veckan i en internationell tävling i Polen. Hon löper den något udda sträckan 1 000 meter och målsättningen är tuff.

– Om jag i Polen löper 1 000 meter så är målet att sätta finskt rekord.

För övrigt vill Kuivisto också förbättra sitt rekord på 800 meter. Vem vet, kanske också på sällan tävlade 600 meter – en sträcka där hon kom 0,57 sekunder från Mari Järvenpääs finska rekordtid 1.29,41. Det 30 år gamla finska rekordet på 1 000 meter är Kaisa Siitonens 2.41,57. Kuivistos rekord på sträckan är 2.43,18.

Mer läsning