Euforisk känsla efter fem timmars rodd

För friluftsmarthornas roddgrupp är Sulkavarodden den årliga höjdpunkten. I år var man nära att spräcka den magiska femtimmarsgränsen.

En del skavsår på handflator och hälar, men mest bara en härlig känsla av att "vi fixade det". Det är stämningarna några dagar efter att den nästan 60 kilometer långa roddtävlingen i Sulkava är avklarad. För Barbro Bergman-Robertz för åttonde gången, och för Gisela Andergård-Heiskanen för första gången.

– Jag deltog i träningsrodden för första gången i maj och två månader senare var det dags för tävlingsrodd. Visst var jag nervös innan tävlingen, när jag inte hade en aning vad som väntade. Någonstans där på halva färden kändes det lite darrigt, och jag tänkte att "aldrig mer". Men ju närmare mål vi kom desto bättre kändes det, säger Gisela.

Känslan efteråt, när man har hunnit bada bastu och varva ner, är euforisk och underbar, det bekräftar Barbro, en av veteranerna i sammanhanget.

– Känslan när man kommer i mål är den bästa som finns, det är väl därför man ror, säger Barbro.

Vill du ro kyrkbåtsrodd?

Kyrkbåtar är 12 meter långa, och har plats för 14 roddare och en styrman.

Marthalagets roddgrupp tränar vanligtvis varje söndag och onsdag torsdag klockan 18.

För motionsroddare finns en grupp som ror på tisdagar kl 19.

För mera information kan man ansluta sig till en sluten Facebooksida NRC All Stars.

Laget i Sulkava bestod av har 14 kvinnliga medlemmar i åldern 28-66 år, och en del av dem hör till Friluftsmarthorna som grundade gruppen roddmarthorna. Laget tränar cirka två gånger i veckan, ofta i Veckjärvi men också på Borgå å. Beroende på vädret ror man norr- eller söderut längs med ån. Motionsrodden brukar ta mellan en och några timmar.

– Rodd är en rolig nyttig motionsform som tränar hela kroppen. Dessutom är man del av en fin gemenskap och får goda vänner, säger Gisela och Barbro stämmer in.

I Sulkava rodde man tävlingens 58 kilometer på tiden 5.16.32, vinnarlaget, som var ett herrlag, klarade samma sträcka på 4.41. För Borgådamerna innebär resultatet en sjundeplats, inte så illa med tanke på att ett trettiotal båtlag deltog.

– Vi hade satt målet att klara sträckan på under 5 timmar. Om vi skulle ha tävlat i damklassen skulle vi ha vunnit, säger Gisela.

Fem lag från Borgå deltog, vilket inte är så märkligt med tanke på de långa roddtraditioner av kyrkbåtsrodd som finns i Borgå.

I rodden räknas båtlag med kvinnliga roddare och manlig styrman som blandlag, medan lag med manliga roddare och en kvinna vid rodret kvinnlig räknas som herrlag.

– Det är lite konstigt, men vår styrman, Jukka Paananen, som är otroligt bra på att manövrera båten och på att uppmuntra oss som ror att göra vårt bästa, säger Barbro.

Under de timmar som rodden pågår hinner man inte med något socialt umgänge. Var och en fokuserar på rätt roddteknik och att hålla takten, och det blir nästan en slags meditation.

– Litegrann hinner man se på omgivningarna. Jukka har varit med så länge och så ofta i Sulkavarodden och känner bra till rutten. Han fungerar som något av en turistguide för de nya roddarna och berättar vad man passerar längs med färden, säger Barbro.

FEMTIOFÖRSTA SULKAVARODDEN. Finlands största roddtävling arrangeras årligen i Sulkava. Bild: Privat

Sulkavarodden lockar deltagare från många olika länder, och hela orten lever upp en gång om året med det stora antalet besökare.

– Publikens uppmuntrande hurrarop gav otroligt mycket energi, och hade stor betydelse för att man skulle orka ro hela sträckan, säger Gisela Andergård-Heiskanen.

Träningarna fortsätter minst två gånger i veckan, och siktet är inställt på Sulkavarodden nästa sommar men före det på Brändö-runt rodden i höst. Då blir det en ny revansch mot tidtagaruret.