Eufori efter straffdrama i Nurmijärvi – PSS är finska mästare för första gången!

PSS är finska mästare 2020-21. Bild: Innebandyförbundet

F-ligans obeskrivliga finalserie fick sig en värdig avslutning då den sjunde och avgörande matchen avgjordes på straffar. Där drog PSS det längre strået och drömmen gick i uppfyllelse.

Bättre än så här blir det inte. Två av Finlands utan tvekan bästa lag, match sju, förlängning, straffar, FM-guldet på spel. Och efter en hisnande thriller i en av de mest underhållande matchserierna alla sporter medräknade kammar Borgålaget PSS hem föreningshistorians första FM-guld någonsin.

Efter en ordinarie speltid där bägge lagen nätade var sitt mål följde en förlängning med ett ribbskott av PSS:s Celine Stettler och ett missat jätteläge av SB-Pros stjärna Karoliina Kujala. 1–1 efter 80 minuter betydde straffläggning.

Väl där bjöd den strålande målvaktsduon Arla Salo och Juulia Kataja för ett par fantomräddningar. Guldhjälte blev sedan Ella Sundström vars lyckades straff resulterade i att PSS är finska mästare 2021 med matchsegrarna 4–3.

Revansch för 2008 och 2019

PSS har två gånger tidigare varit inblandad i en FM-finalserie. Våren 2008 mötte man Classic i en finalserie som spelades enligt bäst av fem. PSS ledde med 2–1 i matcher och hade – precis som i år – möjlighet att spela hem guldet i hemmahallen. Det blev förlängning där Classic lyckades med målskyttet. Match fem tog Classic med siffrorna 5–3.

Det var Classics första i en rad på sex mästerskap i följd.

Våren 2019 föll PSS i finalerna med 4–1 i matcher mot SB-Pro.

FM-guldet ger PSS en plats i höstens inhemska supercupfinal mot finska cupvinnaren FBC Loisto. PSS får också deltagarrätt i europeiska klubblagsturneringen Champions Cup.

PSS är grundat 2003 och har nu vunnit ett FM-guld, två FM-silver och två FM-brons.