EU-pengar ger företagare möjlighet att utveckla grön verksamhet

Fårterapi. Malena Blomqvist i Liljendal använder alla djur på gården i sitt arbete. Djuren och miljön på lantgården kan ha en lugnande effekt på hennes klienter. Blomqvist är bland annat terapeut. Bild: Kristoffer Åberg

Efterfrågan på tjänster i naturen för hälsan växer. Det innebär nya möjligheter för företagare. Malena Blomqvist i Liljendal använder sig av både djur och natur när hon ger terapi.

Nyligen ordnades tankesmedjan Green Care II – Från idé till produkt i Ekenäs. Målet var att ge lokala företagare information och stöd för att planera verksamhet eller terapi i samverkan med naturen.

– Vi ser nästan varje vecka exempel på Green Care i medierna. Det är allt från läshundar till terapihästar, säger Maija Jensen från Green Care i Finland.

Enligt Jensen förändras människans relation till naturen vartefter allt fler flyttar till städer och digitaliseringen och stressen ökar.

– Människor börjar bli redo att betala för naturprodukter och genuina, lokala upplevelser, säger hon.

– Men då är det viktigt att företagare produktifierar sina tjänster, säger Klaus Yrjönen.

Han är projektchef för Bioekonomi i Västnyland som Green Care II är en del av.

– Det handlar delvis om förebyggande verksamhet, det vill säga att sköta om kropp och själ i naturen. Antingen fysiskt eller lugnande, säger Yrjönen.

Green Care kan också handla om rehabilitering. Något som Malena Blomqvist från Liljedal erbjuder. Hon berättade om sin verksamhet för de västnyländska företagarna på tankesmedjan.

Terapi med höstar och får

Blomqvist har företaget Malenas lantgård där hon ger djur- och naturassisterad terapi i olika former. På gården har hon bland annat hästar, hundar och får.

– Jag använder alla djur på gården. Djuren är skolade och utvalda för sitt temperament.

Men det är ändå ingen guldgruva hon sitter på. Trots att det enligt Blomqvist finns ett stort behov av terapi med djur i naturen så måste någon också betala för det.

– Kunderna har ofta inte råd eftersom de ofta kommer från svåra sociala förhållanden. Kommunen har inte heller råd, säger hon.

Blomqvist upplever också att marknadsföring är knepigt.

– Jag försökte ordna ett höstlovsevenemang för barn som jag tänkte att skulle bli en succé, många tyckte att konceptet lät bra, men det blev inte av. För att folk ska hitta mig borde jag vara väldigt aktiv på sociala medier. Det tar för mycket tid.

Hon inser att färdiga paket kunde ge fler kunder, men hon föredrar att forma tjänsten för varje enskild kunds behov.

– Men det är kanske lite för flummigt för att det ska sälja. Men när det handlar om psykisk ohälsa kan man inte alltid sätta upp ett färdigt schema. Så mycket beror på hur klienten mår just den dagen.

Kan få EU-pengar för Green Care

Men om en företagare vill satsa på Green Care och utveckla sin verksamhet finns det stöd.

Tre till tio företagare kan tillsammans söka EU-bidrag för företagsutveckling i grupp. Då får företagen gemensam skolning och finansierar endast 25 procent själva.

Det har Malena Blomqvist fått tillsammans med några andra företagare.

– Vi träffades på ett Green Care-labb i Sibbo för några år sedan.

Vid tillfället ordnades olika workshoppar enligt företagarnas inriktning och Blomqvist satte sig med en grupp som jobbar med djur. Tillsammans sökte företagarna om EU-bidrag för att utveckla sin verksamhet inom Green Care.

– Tack vare det kunde jag vidareutbilda mig.

Innebär inte fler kunder

Blomqvist var redan närvårdare, men genom stöden hade hon råd att utbilda sig till terapeut, instruktör för sociala färdigheter, instruktör för socialpedagogisk hästverksamhet och neuropsykiatrisk handledare. Företagarna gjorde också studiebesök tillsammans, bland annat till djurgårdar i Norge.

– Det är inte ett stöd som automatiskt ger flera kunder. Men jag kan rekommendera stödet eftersom det utvidgar ens nätverk och så har man större möjlighet att utvecklas som enskild företagare i en grupp med andra, säger hon.

Dessutom samarbetar företagarna som sökte EU-stödet numera. Blomqvist samarbetar ofta med en företagare som är utbildad ergoterapeut.

– Då är jag djurförare medan hon sköter klienten. Det är ett bra uppbyggt samarbete eftersom det kräver mycket uppmärksamhet att pejla läget mellan djur och klient.

Till ergoterapin använder Blomqvist för det mesta sin hund eftersom hon kan ta med hunden till klienten.

Novia hjälper med pappersarbetet

Malena Blomqvist och de andra företagarna fick hjälp av Pro Agria med pappersarbetet kring ansökan. Novia erbjuder företagare i Västnyland som vill söka bidraget samma hjälp.

– Vi ska se om det finns företagare i ett skede att nappa på, säger Klaus Yrjönen.

Green Care i Finland är en finsk organisation som främjar verksamhet som är kopplad till naturen vars mål är att främja välbefinnande hos människor.

Green Care grundar sig på naturbaserade metoder såsom ridterapi och trädgårdsterapi.

Metoderna kan användas i olika miljöer såsom exempelvis i skogen, i trädgården eller på en lantgård.

Green Care omfattar både tjänster inom omsorg och rehabilitering och tjänster kopplade till hobbyer, turism och rekreation.

Företag kan ansöka om Green Care kvalitetscertifikat.

Mer läsning