Ett slag mot nätmobbning

UTANFÖR. Emma (Vilma Eklöv) ensam och ledsen. Mikael (Jacob Waselius), Robin (Kenneth Mattila), Kata (Denjah Leinson) och de övriga skolkamraterna letar. Bild: Vladimir Pohtokari

När skolelever tidigare mobbades fysiskt och psykiskt med knuffar och glåpord har i dag den nya tekniken gjort att trakasserierna flyttat till det lovordade, heliga och hemska nätet. Connected är ett case, där teatermediets samhällsengagerade kraft återspeglas på scenen.

Connected är en musikal som gjort succé i Storbritannien och Australien, men som Craig Christie, som gjort musiken och texten, poängterar är uppsättningen i Helsingfors världspremiär för en show som utvecklats från tidigare produktioner av Connected.

Rockmusikalen riktar sig främst till ungdomar mellan 12 och 18 år, det vill säga årskurs 6, högstadie- och gymnasieelever samt deras lärare och familjer.

När gamla TaDam, som tvingades sluta 2014 efter tio förverkligade musikaler, uppstod Nya TaDam som är enda svenskspråkiga musikteaterutbildningen i huvudstadsregionen. Utbildningen pågår i två år och består av studier i drama, dans och sång. Musikalen som uppförs i vår är elevernas slutarbete och första eldprovet för den nya musikteaterskolan.

Ensemblen består av 13 ungdomar i åldern 15-24 år, samt en liveorkester. Temat mobbning har gått som en röd tråd i dramaundervisningen under höstterminen och uppsättningen är därför en musikal om ett synnerligen aktuellt ämne, det vill säga om nätmobbning.

Mobbningsoffer

Mobbning har en massa uttrycksformer och i Connected handlar det om Emma (Vilma Eklöv) med familj som nyss flyttat till Helsingfors där hon fortsätter läsåret i ett nytt gymnasium. Hon känner ingen i sin nya hemstad, kompisarna stannade kvar i Jeppis och som det inte hade räckt till är det mitt i en termin hon försöker anpassa sig till en ny tillvaro.

Och det uppstår omedelbart problem. Klassens bitch, den vampiga och självcentrerade Kata (Denjah Leinson) styr och ställer i allt hon företar sig och känner konkurrens i sitt hov när Emma, enligt henne, försöker lägga beslag på hennes före detta pojkvän (Jacob Waselius).

Snart sprider sig rykten om den nya slampan Emma på Facebook och i diverse mobiltelefoner. Ett spirande förhållande mellan klassens snälla nörd Robin (Kenneth Mattila) och Emma rinner på grund av falsk ryktesspridning ut i sanden och Emma blir allt mer utfryst. Det hjälper inte att hon får en vän i eleven Molly (Charlotta Ahonen) eller att hon sjunger ut om sina problem med en av sina vänner i Österbotten, hon blir ett nätmobbningsoffer som genomlider helvetiska kval.

Musikalen tar bra fasta på grupptrycket inte minst bland hennes plågoandar och det omöjliga i att ändra på rådande "fake news" på nätet.

Rundgång

Manuset är förväntat och varje vändning förutsebar, vilket sätter press på skådespel och regi. Några pikanta inslag där Kenneth Mattila talar perfekt rikssvenska och med Emma och hennes vän som talar ut om problemen på österbottniska höjer på stämningen.

Skådespelarna gör för det mesta ett bra arbete, med undantag för en viss överdramatisering i birollerna, medan huvudpersonerna och i synnerhet Vilma Eklöv och Kenneth Mattila svarar för väl genomförda rollprestationer. De sjunger dessutom bra både solo och i duett, samma gäller de övrigas sångprestationer.

En viss statiskhet uppstår i alla fall på grund av ett självförvållat (?) begränsat scenutrymme, eftersom den väl presterande orkestern huserar i ena ändan av scenen och uppspelet därför får en tendens av rundgång, varje scenbild är den andra lik.

Våroffertematiken som lyfts fram tre gånger med en rödklädd kvinna (Matilda Vaenerberg) i solodans omgiven av en skara vitklädda kolleger kan väl godkännas men tillför knappast föreställningen så mycket mer.

Med tanke på målgruppen och den tematiska dagsaktualiteten är Connected ändå en musikal med ett givet budskap och en egen publik. Det arbete ensemblen lagt ner på föreställningen är likaså värd en eloge. Nya TaDam verkar dessutom bli en likadan kuvös för spirande teaterskådespelare som sin föregångare. Inte så illa.

Nya TaDam på Svenska Teatern.

Text & musik: Craig Christie.

Regi: Seija Metsärinne.

Koreografi: Anne Pihlström.

Scenografi & video: Petri Horttana.

Ljusdesgn: Jan-Erik Pihlström.

Ljuddesign: Oliver Siitari.

Musikansvarig: Staffan Strömsholm.

Sångansvarig: Hanna Mannerström.

I rollerna: Charlotta Ahonen, Vilma Eklöv, Anna Hedström, Linda Helakoski, Henrik Harley Laine, Linnéa Lang, Denjah Leinson, Kenneth Mattila, Nelli Salonen, Victor Suhonen, Matilda Vaenerberg, Jacob Waselius, Ellen Wikholm.

Orkestern: Staffan Strömsholm, Ossian Jaakkola, Birger Sirviö, Matti Ukkola, Julia Krogerus.

Premiär på Stora scenen 13.5.17.

Speltid ca 1 t 45 min utan paus.

Visas till den 22 maj.

Mer läsning