Ett på riktigt relevant matchpar

I december 2011 möttes Robert Helenius och Dereck Chisora för första gången. I maj 2017 möts de igen. Bild: Mikael Grönroos

Tungviktsduellen mellan Robert Helenius och Dereck Chisora har alla ingredienser för att bli en pärla.

Efter två tråkiga mellanmatcher är Robert Helenius tillbaka i samma sits han var för ett år sedan då han kämpade om WBC-förbundets Silver-titel. Då blev det karriärens första förlust mot Johann Duhaupas. I slutet av maj möter han ärkerivalen Dereck Chisora. Hur roligt som helst.

Chisora är en riktig buse. Och just därför så himla lätt att älska. Och just därför en perfekt motståndare för Helenius. För tillfället är "Del Boy" Chisora tia på WBC:s rankningslista och britten har tuffa matcher på bältet mot den absoluta världstoppen: VM-titelutmanare och Europamästare har fått kämpa vilt för att slå den ettriga britten.

Chisora skapar rubriker och i och med att han är så färggrann är hans skalp extra värdefull. Seger – helst före full tid – i maj och Helenius är med i kampen om en riktig VM-titel. Tack för den, Sauerland.

2011 före mötet med Helenius sade Chisora att han "vill älska med Helenius" i ringen. Han smällde Vitalij Klytjko i ansiktet med handflatan på en presskonferens och spottade vatten i ansiktet på Volodymyr Klytjko. Var och varannan presskonferens där Chisora medverkar slutar i kaos. Senast slängde han ett bord på Dillian Whyte före den tajta förlusten i december – samma match där Chisora tryckte sina nedre regioner mot Whytes huvud då denne var nerböjd framför honom.

Fullständigt idiotiskt beteende, visserligen. Men i den annars ofta rätt tråkiga och förutsägbara kungsviktklassen är det just sådana här huliganer som behövs. För det är kontrasterna som ger mersmak till dessa boxningsdueller. Den lugna, sansade, två meter långa nordiska mannen mot den klart kortare, respektlösa, kaosälskande gangstern.

"Helenius-Chisora II" blir en definierande match för Helenius. Ska han kunna skaka av sig spöket som förföljt honom sedan EM-titelmatchen i december 2011 och en gång för alla slå Chisora och visa att hans VM-dröm bör tas på allvar? Eller faller han tungt och – en gång för alla – viftar farväl till proffsboxningsvärldens kungsklass?

Tommi Willberg Reporter