Ett kvarts sekel med djurskydd

NYFIKEN. Marjo Voutilainen beskriver hankatten Onni som social och människokär. Bild: Max Nyberg

Borgå djurskyddsförening firar 25 år i dag. Det bjuds på fest vid katthuset i Tolkis.

På katthuset i Tolkis är det lugnt ännu innan säsongen inte riktigt kommit i gång – och väldigt lugnt i jämförelse med förra året. Nu finns här knappt tjugo katter, inklusive två kullar med kattungar. Ordförande Marjo Voutilainen visar byggnaden, ett vackert trähus som tidigare varit folkskola.

– Föreningen har här i 24 år. Före det hade vi katterna hemma hos folk, säger Voutilainen.

Föreningen verkar må bra när det blir 25-årsfest i dag lördag.

NÖJD. Katten Samu njuter av solskenet. Bild: Max Nyberg

Bra vård

Hygienen i katthuset är första prioritet. Tillgången till kattungarna är begränsad till några fåtal för att undvika smittor. I de övriga rummen får man gå in om man tvättar och desinficerar händerna och tar av sig skorna.

– Vi är noga med hur vi tar hand om katterna, Vi har också en vårdplan så att vi inte sprider sjukdomar, säger Voutilainen och visar schemat på väggen.

Just nu har man omkring 35 frivilliga som jobbar med katterna. Det kunde alltid finnas flera, speciellt när man aktiverar sig för olika evenemang som att samla in mat för djuren.

– På det stora hela har vi det ganska bra nu, också om flera frivilliga alltid är välkomna.

Voutilainen räknar med att "säsongen" snart ska börja när kattungar börjar födas i regionen. Det brukar leda till ett flertal samtal till föreningen, och att rummen börjar bli fulla. Förra året var ovanligt hektiskt, med 87 katter.

– I vanliga fall brukar vi inte behöva marknadsföra kattungarna, de hittar genast hem. Förra året var annorlunda.

SOL. Sepe har nyligen hittat ett hem. Bild: Max Nyberg

Också äldre katter brukar hitta ett hem förr eller senare, som den femåriga hankatten Onni säkerligen gör. Han är vit, människokär och mycket social. Han springer också genast fram för att nosa på kameran när Voutilainen öppnar dörren.

– Han söker ett hem just nu. Det brukar ta ett par månader. Ängsliga katter är svårare.

Voutilainen påpekar att den årliga diskussionen om sommarkatter börjar bli mer eller mindre en myt. Det betyder ändå inte att folk inte överger sina djur.

– Nu för tiden stöter vi också på katter med ägare, men där ägaren sedan inte svarar i telefon. Ett allt vanligare problem är också sommarlovet, och att man lämnar katten ensam till och med ett helt veckoslut.

Populär förening

När föreningen nu fyller 25 år kan Voutilainen känna sig nöjd. Hon var själv med på 1990-talet, men tog en paus när livet förde henne till en annan stad. Hon återkom till föreningen för tre år sedan.

– Jag är stolt över hur omtyckt djurskyddsförening vi är.

Det har ändå blivit en del kritik mot föreningen, men Voutilainen tar det med ro. Det finns logiska orsaker till de regler man har – som att man förutsätter att katter som adopteras blir innekatter. Det är ändå främst den försiktiga inställningen till barnfamiljer som väckt kritik.

– Vi får många samtal där katten och barnen inte kommer överens, och kanske katten har skrapat barnen. Därför avgör vi alltid från fall till fall huruvida barnfamiljer får adoptera.

Festen äger rum vid katthuset på lördag mellan 11 och 15, och alla är välkomna att delta.

– Vi har beställt kakan, och så blir det överraskningsprogram som förstås är hemligt.

Firar 25 år på lördag.

Fest vid katthuset, Massagränd 1 i Tolkis.

www.psey.net

Mer läsning