Ett helt liv med sjöfart

TREDELNING. Thure Malmbergs intresse för sjöfart, resor och journalistik har format hela hans liv. Nu fyller han 80. Bild: Kristoffer Åberg

Journalisten och författaren Thure Malmberg har alltid gillat båtar och det sjöfartsarkiv han byggt upp är imponerande. Nu finns samlingen inte längre i Sibbohemmet, utan inför sin 80 – års dag beslutade han donera sitt livsverk till Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi.

Då Thure var liten bodde familjen Malmberg vid Södra hamnen i Helsingfors. Pappan jobbade på tullen.

– Hamnen var helt fascinerande för en liten pojke. På den tiden kunde man leka på området och se båtarna komma och gå.

Skolan var Norsen och på vägen hem stack sig den sjöfartsintresserade lilla killen ofta in i FÅA:s (Finska ångfartygs Ab) kontor som låg lämpligt nedanför backen.

– Där fanns en snäll tant som hette Greta Nystén. Hon hade förståelse för pojkar som tiggde broschyrer, skrattar han.

Fina broschyrer

Thure Malmberg samlade på sig spännande material från Sydamerika och andra avlägsna platser, tjocka och vackra trycksaker som eggade fantasin.

– Jag antar att det var fråga om reklam för emigrantrederierna. Båtarna gick vanligtvis från England och FÅA hade ett eget emigranthotell i Hangö. Linjen över Hangö anlitades av väldigt många eftersom den var säker och bekväm.

Till en början var intresset för sjöfart bara en rolig grej, Thures egentliga hobby var att samla på frimärken. Men det var sjöfarten som blev livsverket i alla fall. Största delen av de böcker han skrivit handlar om just sjöfart och människor till sjöss.

Den stora allmänheten känner säkert ändå journalisten Thure Malmberg bäst. Han jobbade på Hufvudstadsbladet i hela 30 år.

Att skriva var en passion redan som barn. Vid en ålder av cirka tolv gav han tillsammans med ett par kompisar ut en egen klasstidning som hette Kometen.

– Jag antar att Tove Janssons Kometjakten inspirerade mig, Tove har alltid varit en stor förebild. Min lilla tidning skrevs på skrivmaskin och jag använde naturligtvis kalkerpapper.

Därpå följde Norsens skoltidning och Svensk ungdom. Då det var dags för studier valde Malmberg först Helsingfors universitet, men flyttade sedan över till Stockholm för att ta journalistexamen 1965. Strax därefter blev han tillfrågad om han vill jobba på Hbl.

Och det ville han, med undantag av en paus på fem år då han var chef för Sveriges turistbyrå i Helsingfors.

Tredje passionen

Nu är vi framme vid den tredje passionen i Thure Malmbergs liv, resor. I sitt jobb på Hbl hade han nytta av intresset för både sjöfart och resor.

– I 20 års tid skötte jag bilagan Hamn och sjöfart och ledde också tidningens läsarresor som blev väldigt populära.

Sitt internationella, sjöhistoriska arkiv började han jobba med på allvar på 1980-talet och förklarar att det omfattar allt utom örlogsfartyg.

I Åbo finns redan drygt 340 gaffelpärmar A4 med pressklipp, bilder, turlistor och diverse dokument. Ytterligare ett hundratal väntar i Söderkulla på leverans till Sjöhistoriska institutet. Materialet är till stora delar sökbart i ett arkivprogram med 4 000 fartygsnamn och 8 000 bilder eller dokument.

Han är glad för att Sjöhistoriska institutet ville ha samlingen. Det anlitas flitigt av sjöhistoriker och fartygshistoriska forskare även från Sverige.

– Jag har nog ännu jobb för flera år framåt med det material som ligger kvar hemma.

Författarskapet har inte heller avslutats, för tillfället jobbar han bland annat med en klippbok om Prima Shipping.

Vinterveckor i Portugal

Sina åtta decennier (födelsedagen infaller i dag den 4 april) firas ändå i lugn och ro i Vilamoura i Algarve i Portugal. Där har Thure och hustru Gunilla (Ninna), trivts i hela 13 år, några veckor per vinter.

– Vilamoura är en konstgjord trädgårdsstad, där vi egentligen hamnade av misstag. Nu vill vi inte bort.

Sommartid trivs han ändå bäst i den östnyländska skärgården. Han har kopplingar till både Pörtö och Emsalö.

– Pörtökopplingen kommer från farfar och på Emsalö har jag så att säga flutit i land, småler han med glimten i ögat.

Han hänvisar till sin kära Ninna som han träffade, var annars än under en sjöresa med m/s Pellinge, år 1956. Nu har de två varit gifta i 57 år.

Fyller 80 den 4 april.

Firar i Portugal.

Journalist, författare och sjöfartshistoriker.

Bor i Söderkulla i Sibbo.

Gift med Gunilla (Ninna).

Har tre barn och åtta barnbarn.

Mer läsning