Ett givande debutår i seniorklassen

LANDSLAGSTALANG. 19-åriga Arslan Khataev hör till de största stjärnorna inom finländsk amatörboxning. Bild: Tommi Willberg

Borgåboxaren Arslan Khataev har haft ett händelserikt år. Han debuterade och slog igenom i tyska Bundesliga, deltog i sitt första EM och i traditionella GeeBee-turneringen. Näst för honom är junior-EM och militärtjänsten i idrottsskolan i Sandhamn.

Porvoon Nyrkkeilyseuras 19-åriga Arslan Khataev har haft ett genombrottenas år. För ett år sedan imponerade han i sin Bundesligadebut och belönades med ett kontrakt med klubben BC Traktor. Dessutom har han brutit sig in i A-landslaget, som i morgon reser till Rumänien på ett träningsläger där Khataev, årets herrboxare 2017, förbereder sig för junior-EM som börjar om en dryg vecka.

– Det har hänt väldigt mycket under det senaste året. Det har varit mitt första officiella år i vuxenklassen. Jag fick pröva mig i EM i somras i min nya viktklass 60 kilo. Det har tränats, tävlats och sparrats mycket, berättar Khataev.

I tyska Bundesliga har amatörboxaren fått tävla mot den absoluta Europatoppen framför en sakkunnig, ivrig boxningspublik. Det har blivit såväl lärorika förluster som glädjande segrar.

– Jag har mött hårda motståndare i Bundesliga. De bästa i min viktklass. Jag mötte till exempel ukrainaren som är regerande Europamästare. Jag förlorade med domarrösterna 2–1 men matchen hade kunnat sluta helt hur som helst. Jag har också lyckats vinna tuffa killar. Nästa för mig blir U22-EM därifrån jag vill hämta hem en medalj. Det är säsongens viktigaste turnering för mig, säger Khataev.

Efter junior-EM jagar Khataev ny framgång i FM för seniorer där han försvarar fjolårets guld. Dagen efter FM-finaldagen tar han sig an en alldeles annorlunda utmaning.

– I april rycker jag in i militären. FM-finalerna är på en söndag och genast på måndag rycker jag in i idrottsskolan i Sandhamn. De har lovat mig bra träningsmöjligheter. Vår tränare Ville Hukkanen jobbar där och det är en bra grej att han kan träna mig där.

– Vad han har för militärgrad? Det vet jag inte alls, det där med sergeanter och undersergeanter förstår jag mig inte på. Ännu, säger Khataev skrattande.

Resans ändhållplats: Tokio

Khataev känner sig i form och han har enligt sig själv utvecklats som person och som boxare mycket under det senaste året.

– Då jag var helt ny i seniorklassen var jag lite svag och rädd av mig. Jag vågade inte pressa och utmana motståndarna. Nu känner jag att de är helt likadana killar och lika stora killar som jag, säger det 174 centimeter långa boxarlöftet.

Det har varit känt sedan länge att unga Khataevs stora dröm – och realistiska mål – är OS i Tokio. Det är dit som all träning siktar. Blod, svett och tårar handlar det om.

– De två kommande åren är jätteviktiga. Nästa år delas de första OS-platserna ut. Jag måste vara koncentrerad. Man kan inte tänka att "jag orkar inte, jag kan inte, jag ids inte". Den här chansen har jag väntat på och för det här har jag tränat hårt i många år. Jag kan inte slänga bort att hårt arbete. Spelet är rått, men det hör till. Det är på det här sättet som olympiska vinnare byggs: genom att göra, inte drömma.