Ett flertusenårigt boställe i moderniseringens tidevarv – Nickby centrum växer så det knakar

Planläggningschef Jarkko Lyytinen och den lokala företagaren Christina Grönroos vill båda se ett trivsamt centrum med affärsverksamhet, kulturliv och grönområden. Bild: Kristoffer Åberg

För den som inte besökt Nickby de senaste åren utlovas många överraskningar. Nickby centrum har växt på både bredden, längden och höjden under de senaste fem åren.

Regnet faller lätt och gör the yellow brick road, den gula tegelvägen, våtblank. Den förnyade, gula vägen kring busshållplatsen på Stora Byvägen kom till för några år sedan, tillsammans med en mängd andra förnyelser. Det engelska uttrycket the yellow brick road kommer från filmen Trollkarlen från Oz och antyder i överförd bemärkelse på handlingar som leder till framgång eller lycka, vilket passar symboliskt väl för Sibbo i sin strävan att förnya sitt centrum.

Östnyland besöker Nickby tillsammans med Jarkko Lyytinen, planläggningschef, och Christina Grönroos, lokal företagare. Vi rör oss i längs Stora Byvägen och blickar både bakåt och framåt i tiden.

Planläggningschef Jarkko Lyytinen och den lokala företagaren Christina Grönroos vill båda se ett trivsamt centrum med affärsverksamhet, kulturliv och grönområden. Bild: Kristoffer Åberg

Gammalt och nytt sida vid sida

Vid den gula tegelvägen finns också Christina Grönroos begravningsbyrå. Bland de moderna husen sticker det mildgröna, sympatiska tvåvåningshuset i trä ut en annars väldigt modern gatubild.

– Det är ett vackert hus och det är fint att det bevarats i så bra skick. Då vi byggde höghusen här omkring var jag noga med att huset precis intill skulle vara lågt för att passa in bredvid Grönroos begravningsbyrå, säger Lyytinen.

– För fem år sedan var det tomt runtomkring oss och nu har vi hus på alla håll och kanter, säger Grönroos. Först tänkte vi hjälp så trångt det blir med hus överallt, men vi har faktiskt en jättetrevlig samvaro med alla i husen intill. Vi språkas vid ute på gården och de kommer in på kaffe. Här råder en varm, familjär stämning.

Nickby centrum växer så att det knakar. Planläggningschef Jarkko Lyytinen uppger att ett tiotal byggprojekt är på gång i centrum just nu. Bild: Kristoffer Åberg

En högre citylinje

Vid kaninrondellen ståtar den gamla Sockengården. Christina Grönroos undrar vilka planer det finns för den.

– Den är så svårt mögelskadad att det inte går att rädda med skattebaserad finansiering. Fukten har kommit underifrån, i Finland har vi inte många bra exempel på lyckade renoveringar av så här mögelskadade hus. Just nu är planen att bygga ett flervåningshus på fyra till sex våningar med affärslokaler i de nedre lokalerna och bostäder högre upp. Det här är ännu i förberedelseskedet och olika möjligheter utreds, berättar Lyytinen.

På andra sidan gatan av Sockengården står ett ljust sexvåningshus med affärslokaler i gatunivå och bostäder högre upp, tanken är att det nya huset ska likna det.

– Före höghuset fanns här ett tvåvåningshus, mina föräldrar hade en godisaffär på andra våningen, minns Grönroos.

Nickby centrum var överlag mycket lägre för bara några år sedan. Vid den så kallade fjärilsrondellen reser sig numera ett stort, blått höghus i flera våningar. På åkern mitt emot, i Ådalen, kommer det inom några år att byggas radhus och några höghus.

I Ådalen kommer fler radhus och några höghus att byggas. Planläggningschef Jarkko Lyytinen uppger att ett tiotal byggprojekt är på gång i centrum just nu. Bild: Kristoffer Åberg

Gamla hus - kapplöpning mot tiden

Längre ner längs Stora Byvägen finns en sliten, blå villa med vita knutar.

– Här fanns Rosenholms affär och här kunde man köpa precis allt, från cyklar till nagellack, minns Grönroos med ett leende.

– Det är just sådana här gamla trähus som så gärna skulle få stå kvar. Vi samarbetar mycket med en förening som värnar om gamla trähus i Sibbo och vi är flera som vill bevara de här pärlorna. Men även detta hus har fuktskador. Ägaren av huset har försökt sälja det men än så länge har ingen velat köpa det och rusta upp det, säger Lyytinen.

Jarkko Lyytinen pekar mot vägen och berättar att Stora Byvägen i tiderna byggdes av staten och att den gjordes upphöjd. Den upphöjda vägen leder till att vattnet rinner ner mot husen och speciellt husgrunden och träplankorna längst ner i husen har tagit stryk av allt vatten.

– Att bevara gamla hus är som att springa kapplöpning mot tiden. Det är viktigt att ingripa i tid men resurserna finns inte alltid, vi försöker rädda det som räddas kan, säger Lyytinen.

Där järnvaruhandeln Handelslaget stod tidigare finns nu ett höghus och på tomten intill, den gamla busstationen, kommer även där att resas nya bostadshus på två till fyra våningar.

Klockaffären som slog upp dörrarna längs Stora Byvägen nyligen både överraskade och gladde Grönroos och Lyytinen stort. I en mun betonar de hur välkommet det är med mer affärsverksamhet i Nickby.

– Mellan klockaffären och gamla Rosenholms affär kommer det att byggas ett tvåvånings hus. Förhoppningsvis drar fler invånare mer affärsverksamhet till sig.

Ett växande centrum med växtvärk

Balansen mellan serviceutbud och invånare är en ofrånkomlig fråga och tillika en fråga om hönan kontra ägget.

– Att upprätthålla service kräver tillräckligt med invånarunderlag, men folk flyttar inte heller till ställen där service inte finns. Vi vet att företag vill komma till ställen längs tågbanan, där kunderna strömmar, men för att få en tågbana hit behöver vi fler invånare, säger Lyytinen.

Sibbo hör till ett av Finlands undantag, en kommun med tillväxt.

– Det är vanligt att växande städer lider av växtvärk. Folk tycker inte om förändringar, men då förändringarna gått igenom och funnits i ett par år har man accepterat dem och till och med tycker om dem. Skulle man sedan ändra på dem igen skulle det komma nya protester mot det, säger Lyytinen.

Varuhus högt på önskelistan

– Vi har nog affärer och service här, allt från pizza och sushi till barberare och frisörer finns. Men något varuhus har vi inte, och behöver man köpa kläder, ja då får man ta bilen någon annanstans, säger Grönroos.

– Jag skulle gärna se att vi får ett mångsidigt varuhus med stort utbud hit. De enskilda affärernas tidevarv är nästan förbi, jag har mycket svårt att tro att vi till exempel skulle få en elektronikaffär hit eftersom internethandeln slår ut deras lönsamhet totalt. Intill biblioteket finns ett svårt fuktskadat tvåvåningshus som måste rivas, varför inte bygga ett höghus där med ett varuhus i nedre våningarna och bostäder högre upp. Så skulle vi ha torget och parkeringsplatser precis framför varuhuset, säger Lyytinen.

Mitt emot Grönroos begravningsbyrå, framför biblioteket, planeras som bäst ett torg med torgverksamhet under veckoslut och parkeringsplatser under vardagar. Som på så många andra orter är parkeringsplatser ett svårlöst problem. Åsikterna om hur många platser som behövs och var de ska finnas, går isär.

Grönområden eller höghus

– Jag önskar att det skulle bli kvar mer grönområden i centrum, att det inte skulle byggas överallt, säger Grönroos.

– Grönområden behövs och vi har kvar flera som vi också förbättrat, svarar Lyytinen. Men eftersom vi har skrivet i våra planer att Nickby ska växa och på sikt få tåg, så behövs ett större invånarantal och det får vi bara med hjälp av fler bostäder.

Lyytinen säger att frågan om hur centrum ska utvecklas är en politisk fråga. Sibbo vill växa och ha ett mer livskraftigt centrum. Sibbo har gjort ett MBT avtal (avtal om markanvändning, boende och trafik) med staten, och en tågbana är bara lönsam om Nickby höjer sitt invånarantal till 10 000. I dag ligger invånarantalet på mellan 5000 och 6000.

– Jag tycker inte att bara Nickbys invånarantal ska räknas i detta sammanhang. Söderkulla växer också i rask takt och de skulle nog också använda tågbanan, de borde tas med i ekvationen, säger Grönroos.

Grönroos ifrågasätter att man ska klämma in bostäder på alla ställen dit det går att få dem.

– Vi får inte bygga höghus för tätt intill varandra och högre än 6 våningar blir det inte i Nickby, säger Lyytinen.

"För fem år sedan var det tomt runtomkring oss och nu har vi hus på alla håll och kanter. Först tänkte vi hjälp så trångt det blir med hus överallt, men vi har faktiskt en jättetrevlig samvaro med alla i husen intill. Vi språkas vid ute på gården och de kommer in på kaffe", säger Christina Grönroos. Bild: Kristoffer Åberg

Tåg, simhall och multikultur

På frågan om hur de skulle beskriva Nickbys själ blir svaren olika.

– Nickby är varm och omhändertagande, även om jag inte tyckt om alla förändringar som gjorts. Vi har en fin gemenskap, speciellt här i husen kring vår begravningsbyrå, säger Grönroos.

– Nickby har en historisk karaktär. Det är ett urgammalt boställe, redan för 3 500 år sedan slog sig de första människorna ner här. Nickby är ett bra ställe att bo på i dag, men jag hoppas på ett större serviceutbud på sikt, säger Lyytinen.

Vad gäller framtiden hoppas Grönroos på att Nickby ska vara ett levande centrum med en större affärsverksamhet. Hon önskar även att naturen skulle förbli en central del av centrum och hoppas på ett rikt kulturliv.

Lyytinen ser ett framtida Nickby på 2030-talet där man tar tåget till jobbet i Helsingfors och har en egen simhall i Nickby centrum. Ett varuhus finns högt upp på hans önskelista, likaså flera restauranger.

– Jag hoppas också vi får se en större mångfald bland invånarna och en mångsidig kultur, säger Lyytinen.

Nickby har en historisk karaktär. Det är ett urgammalt boställe, redan för 3 500 år sedan slog sig de första människorna ner här. Nickby är ett bra ställe att bo på i dag, men jag hoppas på ett större serviceutbud på sikt, säger Jarkko Lyytinen. Bild: Kristoffer Åberg