Eterisk och mystisk "musik" ljöd över Borgå på småtimmarna – se video

Ljudet kunde höras över Borgå centrum under natten till måndagen. Bilden är en skärmdump från Klaus Suhonens video. Bild: Skärmdump

Hörde du också "musiken" i natt? Spekulationerna går vilda på social medier just nu. Samma ljud brukar ibland höras på olika håll runt jorden.

Borgåbor i centrum, av allt att döma ett flertal sådana, vaknade till konstig musik under småtimmarna på måndagen, däribland den här skribenten som också hörde tydlig sång med temat lamm, kanske med något kristet budskap – säkerligen resterna av en dröm i den annars helt stilla natten. I det här hushållet ledde det oavsett till ett förvirrat sökande efter apparaten som kunde ha börjat spela musik av sig själv – tills det klarnade att musiken kom utifrån.

Andra hörde det som kunde ha varit cellomusik eller trumpeter, klarnade det nästa morgon på Facebook.

"Musiken" kunde höras i Borgå centrum lite efter klockan 02. Allmänt taget är de som diskuterar saken överens om att det är mystiskt, särskilt när natten i övrigt var fullständigt tyst och stilla utan fågelsång eller trafikljud.

Flera videor har postats på sociala medier, däribland en av Klaus Suhonen som bor i Gamla stan och som har en teori om vad det kunde ha varit. Hans video kan ses i den här artikeln.

– Musikern Antti Hytti gick bort. Han rörde sig i ett gäng som mycket väl kunde ha placerat stora högtalare till exempel på Borgbacken, som ett sorts hommage. Det här vore ett bra skämt eller upptåg som fått Borgåborna att undra vad det egentligen var, säger Suhonen.

– Det var ganska kusligt, det lät som om utomjordningar landat på jorden och låtit sig inspireras av ljudet från gamla science fiction-filmer. Det låter som universum skulle gråta, tillägger han.

En annan teori som figurerar i diskussionerna på sociala medier är att musiken kunde ha kommit från Kvarnbackens idrottsplan där någon hade placerat bänkar på fotbollsplanen och i princip kunde ha fått tillgång till ljudsystemet. Ytterligare en teori som förekommer är att elledningar ibland kan "sjunga". Buller från Sköldvik nämns också som en eventuell förklaring.

Ett par dagar efter att den här artikeln publicerades klarnade det att likadana ljud hörs då och då runtom i världen. Fenomenet är tillräckligt konstigt för att ha orsakat en del rädsla, där de med foliehatt på huvudet kopplar det till apokalypsen (på grund av det trumpetliknande ljudet). Andra förklarar det med tektoniska skiftningar eller något fenomen i atmosfären.

Också Nasa har kommenterat saken, med en förklaring att planeten sänder ut radiosignaler som ibland kan låta melodiska som musiken från en science fiction-film.

Att det bara är fråga om skämt är en återkommande teori.

Ett amerikanskt nyhetsinslag har lyft fram fenomenet. Ljudet i början av inslaget låter lika som i Borgå. Inslaget kan ses här under.

Vet du vad det handlar om? Mejla gärna redaktionen på redaktion@ostnyland.fi.