Estbacka får sin efterlängtade butik

EFTERLÄNGTAT. En ny livsmedelsaffär ska öppnas i Estbacka servicecenter i år. Bild: Jon Nyqvist

Då Siwa-affären i Estbacka stängde sina dörrar för ett drygt år sedan blev stadsdelens invånare besvikna . Man började prata om Estbacka som Borgås bortglömda stadsdel. Men i år finns det ljus i tunneln då en ny företagare köpt upp servicecentret och planerar att öppna en livsmedelsaffär.

Borgåföretagarna Ari Kupsu och Antte Vaahterainen har en hektisk sommar framför sig. De har nyligen köpt Estbacka servicecenter och ska öppna en ny livsmedelsaffär i samma utrymmen som den gamla Siwa-affären tidigare fanns i. Just nu är lokalen tom i väntan på en sista städrunda men innan året är slut ska den nya butiken vara öppen.

– Vi siktar på hösten men jag vågar inte lova något specifikt datum. Så mycket kan jag säga att i år kommer vi att öppna, säger Vaahterainen.

Affären kommer att höra till M-kedjan som består av cirka 70 mindre affärer runtom i Finland.

– Valet av kedjan kändes naturligt eftersom M-kedjans affärsmodell ger oss en hög grad av självständighet. Vår högsta prioritet var att få en ny livsmedelsaffär till Estbacka, säger Kupsu.

Den nya affären kommer enligt Kupsu att sysselsätta fem till sex personer.

– Vi är båda Borgåbor sedan födseln och en viktig del av vår företagsamhet är att skapa sysselsättning för just Borgåbor.

Kupsu och Vaahterainen uppskattar att behovet av en lokal livsmedelsaffär är stort. Bland lokalbefolkningen finns många äldre som saknar egen bil. Kupsu vill att den nya affären ska göra allas liv lättare.

– Vi tänker införa en leveransservice i samband med affären. Vid behov kommer man att kunna beställa livsmedel ända hem till kylskåpet, säger Kupsu.

Vill locka nya företagare

Kupsu och Vaahterainen har köpt upp hela fastigheten vid Estbacka servicecenter. Just nu finns där redan en frisör och en pizzeria. Enligt Kupsu kommer båda att fortsätta sin verksamhet.

– Vi vill ha ännu mera verksamhet hit. Hela poängen med att vi köpte servicecentret och öppnar den nya affären är att blåsa nytt liv i Estbacka, säger Kupsu.

Just nu finns det fyra hyresgäster i servicecentret: den tidigare nämnda pizzerian, frisören och en nyinflyttad städtjänst samt en privatperson.

– Det finns fortfarande utrymmen som kan hyras ut. Till exempel skulle den andra våningen passa mycket bra för gymverksamhet, säger Kupsu.

En bra service spelar också en roll för bostadsmarknaden.

– Visst finns det en förväntan om att en stadsdel som Estbacka ska ha en lokal livsmedelsaffär. Man kunde väl säga att det är ett minimikrav, säger fastighetsmäklaren Mikael Strömfors.

Inverkan på själva marknaden är ändå inte så stor som man kunde tro eftersom efterfrågan på lägenheter är på hög nivå.

– Lägenheter går nog åt trots att det saknas en lokal matbutik. Överlag är bussförbindelserna till Estbacka goda och många har egen bil. Men ny företagsamhet av den här typen är alltid ett väldigt stort plus, säger Strömfors.

Väntad nyhet

Estbackabon Pia Bjurström tittar nyfiket på aktiviteten i de gamla affärsutrymmena i servicecentret då hon går förbi med sina hundar. Nyheten om en ny butik tas emot med ett leende.

– Fint! Vi har verkligen saknat en egen butik här i Estbacka. I mitt husbolag finns många som inte har bil. För dem kan det vara väldigt utmanade att ta sig till affärerna i Gammelbacka eller Näse, säger Bjurström.

Många Estbackabor, inklusive Bjurström, har upplevt att stadsdelen blivit bortglömd. Tanken om en ny affär väcker hopp.

– Visst tror jag att det här kan återuppliva Estbacka. För min egen del är en ny butik överlägset högst på önskelistan, så det här är en mycket välkommen nyhet, säger Bjurström.

Mer läsning