Erin och Luukas ska på bal i dag

PÅ FEST. I dag deltar Erin Johansson från Hindhår skola och Luukas Kankaanpää från Hinthaaran koulu i statsministerns självständighetsfest för fjärdeklassare. Bild: Kristoffer Åberg

Statsminister Juha Sipilä firar Finlands självständighet tillsammans med över 500 fjärdeklassare. Erin Johansson och Luukas Kankaanpää från Hindhår är två av gästerna.

I dag fylls Ständerhuset i Helsingfors av över femhundra tioåringar. Statsminister Juha Sipilä står värd för festen till vilken två tioåriga barn från varje kommun i landet bjudits in.

Borgå representeras av Luukas Kankaanpää från Hinthaaran koulu och Erin Johansson från Hindhår skola. Båda går i fjärde klass.

– Det ska bli spännande, tycker Erin Johansson.

Också Luukas Kankaanpää är lite nervös inför festen. Ingen av dem har tidigare varit på en så stor tillställning.

Lite färdkost har de ändå fått eftersom festen och upplägget diskuterats i deras klasser.

Vem ska åka?

Att det blev just Erin Johansson och Luukas Kankaanpää som representerar Borgå är resultatet av en urvalsprocess. Utbildningsdirektörerna Jari Kettunen och Rikard Lindström bestämde att representanterna skulle väljas från Hindhår bildningscentrum där det finns både en finsk- och en svenskspråkig skola. Tanken var att de elever som representerar Borgå skulle känna varandra, så att de har stöd av varandra vid festen.

Skolornas lärare i årskurs fyra kom sedan överens om att man skulle välja en flicka från den svenska skolan och en pojke från den finska skolan. Erin Johansson var den enda intresserade flickan i Hindhår skola och valdes genast. Bland pojkarna i den finska skolan var intresset större.

– Det var åtta pojkar som ville gå på festen, säger Luukas Kankaanpää.

De övriga eleverna röstade i en sluten omröstning på den som de tyckte skulle få delta i festen, och Luukas Kankaanpää fick klassens mandat att åka.

Viktigt med klädseln

Både Erin Johansson och Luukas Kankaanpää se fram emot att går på finfest.

– Det är en möjlighet som inte alla får, säger Erin Johansson.

Ska man gå på fest ska man klä sig festligt. För Luukas Kankaanpää är det inget problem, han har en kostym.

– Den köptes när min storasyster blev student, berättar han.

Erin Johansson hade ännu inte bestämt vad hon ska ha på sig under festen när ÖN pratade med henne.

Båda barnen – och deras familjer – är glada över möjligheten att få gå på en så stor självständighetsfest. Statsministern hälsar personligen på alla gäster när de kommer och förutom det utlovas mycket trevligt program – och naturligtvis traktering.

Festen ordnas av Mannerheims barnskyddsförbund, Barnombudsmannen och Finland 100-organisationen.

Mer läsning