Erik-André Hvidsten stortrivs i Svenskfinland, nu sjunger han julklassiker med norsk klang i Borgå domkyrka

JULKÄNSLA. Erik-André Hvidsten gästar Borgå domkyrka med en stämningsfull julkonsert med alla klassiska favoriter. Bild: Harry Johansson

Den norska sångaren Erik-André Hvidsten sjöng på ett bröllop i Borgå domkyrka förra sommaren och blev stormförtjust. "Här måste det hända", tänkte han och snart klingar under de medeltida valven.

Frosten har lagt sig vit på gatorna utanför Erik-André Hvidstens hem i centrum av Oslo. Med det har julkänslan infunnit sig också om han väntar på snö.

– Jag såg att det hade kommit mycket snö i Ekenäs, säger han med längtan i rösten. Hur är det i Borgå? undrar han när vi talas vid per telefon.

Hvidsten talar om Svenskfinland som sitt andra hemland. Det var här, på de finlandssvenska teaterscenerna som skådespelaren och sångaren inledde sin karriär och blev ett bekant namn för publiken, bland annat via en rad musikalroller.

Senare har scenen fått vika undan för musiken, och det är inte så konstigt att han har koll på väderleksförhållandena, till exempel i Ekenäs då. Där finns till exempel mångåriga kollegan Thomas Lundin som för några år sedan inspirerade Erik-André Hvidsten att dyka ner i den traditionella, finlandssvenska sångskatten med Min finlandssvenska sångbok.

Flitig gäst

– Jag har lärt mig massor av traditionella finlandssvenska visor och sånger, och som norrman har jag kunnat se på de traditionella styckena på ett nytt sätt. Jag "kan" Svenskfinland men kunde aldrig göra en motsvarande skiva i Norge, säger han.

Julkonsertturné med Erik-André Hvidsten och Thomas Enroths orkester.

Startar den 7 december klockan 19 i Borgå domkyrka.

Gästar även Ekenäs kyrka, kulturhuset i Pargas, Malax kyrka och Pedersöre kyrka.

Biljetterna kostar 30 euro och fås via netticket.fi.

Hvidsten har turnerat flitigt i Svenskfinland i olika sammanhang. Bland annat har han gjort allt från julkonserter till viskvällar tillsammans med Thomas Enroths orkester, och den vägen har bland annat östra Nyland, Åboland och Österbotten blivit bekanta för honom.

De många turnéerna har också gett honom en lokalkännedom, Svenskfinland över, som få besitter.

– Jag kan berätta att kulturhuset ligger bakom bensinmacken och tipsa om att pizzerian som finns ett kvarter bort har jättegoda pizzor, säger han och tillägger:

– Jag känner det finlandssvenska bygderna bättre än de norska, det är helt strålande.

Publikkär

Erik-André Hvidsten har byggt upp ett nära och kärt förhållande till den finlandssvenska publiken och en orsak tror han finns i språket. Han upplever att språkförhållandena i Svenskfinland har hårdnat och att det finns svenskspråkiga som känner sig utsatta i sitt eget land. Då behöver man får höra svenska, resonerar han.

O HELG NATT. – Det blir en tät och lite romantisk julbild som tecknas under konserten, säger Erik-André Hvidsten. Bild: Harry Johansson

– I ett sådant läge berör det extra mycket då någon sjunger för en på ens känslospråk, någon som kommer utifrån och som ser den kulturrikedom som finns på svenska i Finland.

Men vi backar tillbaka till förra sommaren och bröllopet i Borgå domkyrka. Erik-André Hvidsten sjöng You raise me up under kyrkvalven, och visste med ens att just den låten skulle klinga absolut magiskt just här, just inför julen.

Nästa fredag är det dags. Då är han tillbaka i domkyrkan och samtidigt går starten för hans julturné genom kyrkorna Svenskfinland – eller nästan då eftersom kyrkan i Pargas var upptagen på utsatt datum.

Det berör extra mycket då någon sjunger för en på ens känslospråk.

Romantisk julbild

– Friden och lugnet, det som kyrkan representerade för mig i min barndom, är det som styr repertoaren. En traditionskonsert kan man kanske kalla det, och att helheten går under namnet O helga natt är ingen slump. Det råkar vara min favoritjulsång, säger han.

På repertoaren finns också några stycken av Topelius – Giv mig ej glans ej guld ej prakt till exempel – och en nordnorsk julpslam som för Erik-André Hvidsten representerar julstämningen i hela Norden.

– Det blir en tät och lite romantisk julbild som tecknas under konserten.

Med sig på turnén har Erik-André Hvidsten ett femmannaband, närmare bestämt Thomas Enroths orkester med Thomas Enroth på piano, Ben Bergman på gitarr, Kjell Lolax på dragspel och tangenter, Marcus Söderström på bas och Michael Ford på träblåsinstrument.

– Jag hoppas att Michael har med sig oboen, det är ett instrument som jag tycker klingar extra skönt i juletid, säger Erik-André Hvidsten.

Mer läsning