Erik-André Hvidsten hyllar Svenskfinland på Dansholmen

ÅTERVÄNDER. Den populära sångaren Erik-André Hvidsten gör sommarturné i Svenskfinland. Dansholmen i Tolkis är turnéns andra etapp. Bild: Arkiv/Robert Wahlman

Sångaren Erik-André Hvidsten gör sommarturné: går av stapeln den 3 augusti på Dansholmen i Tolkis.

– Det såg mörkt ut i ett skede, men lyckligtvis har både Finland och Norge nu återgått till ett läge som småningom börjar närma sig normalt, säger Erik-André Hvidsten om att göra sommarturné efter coronavåren.

Han är överlyckligt att få uppträda inför publik igen.

– Det är viktigt att komma i gång efter en sådan här vår. Förutom att det handlar om mitt levnadsbröd så tror jag att det inte är bra för oss människor att vara isolerade från varandra så länge.

Turnén bygger sig kring en ny CD som Hvidsten har skapat i samarbete med den finländska musikern Thomas Enroth. Musikproduktionen under coronaepidemin förde med sig nya utmaningar, med inspelningar i flera olika länder.

– Jag spelade in mina bitar hemma i Norge, andra i gjorde det i Sverige, medan Thomas höll i trådarna från Finland. Det var en intressant upplevelse men det visade att vi kan anpassa oss snabbt till nya utmaningar.

Den nya CD:n är en direkt uppföljare till Min finlandssvenska sångbok som Hvidsten och Enroth skapade tillsammans för fem år sedan.

– Det är framför allt en hyllning till Svenskfinland, ur en norrmans perspektiv.

Hvidstens har ett väldigt nära förhållande till Svenskfinland efter upprepade besök under årens lopp.

– Det känns nog att kärleken flödar i båda riktningarna. Jag har alltid känt mig mycket välkommen och det är roligt att vara tillbaka igen, säger Hvidsten.

Konserten går av stapeln på Dansholmen i Tolkis i Borgå, på måndagen den 3 augusti klockan 19. Biljetterna kostar 27 euro.