Ensto: Vi växer starkt i Indien

NY MARKNAD. Ensto växer kraftigt i Indien. Här en bild från företagets anläggning. Bild: Pia Heikkilä

Borgåföretaget Ensto meddelar i ett pressmeddelande att man har ett allt starkare marknadsområde i landet med över 1 miljard invånare.

Bara en kort tid efter avslutade samarbetsförhandlingar meddelar Borgåföretaget Ensto att verksamheten är stark, den här gången särskilt i Indien där bolaget växt kraftigt de senaste tio åren.

Samarbetsförhandlingarna avslutades för ett par veckor sedan, och ledde till att sextiofem personer förlorade sina jobb. Enligt uppgifter till tidningen Uusimaa drabbar uppsägningarna drygt trettio av företagets tjänstemän i Borgå. Företaget kommer också att stänga lamptillverkningen i Lojo och produktionen flyttas till Borgå och till Paide i Estland.

I samband med pressmeddelandet om Indien nämner företaget att verksamheten där sysselsätter över hundra personer, och att man tillverkar över hundra produkter som säljs till såväl Indien som länderna omkring. Verksamheten växte med 60 procent jämfört med året innan, och man väntar att megatrender ökar på tillväxten under det kommande årtiondet.

Indien som land är lovande inom företagets bransch: Landet moderniserar eldistributionen och är ett stort land med potential. Ensto inledde sin verksamhet där 2009 med en produkt och en handfull arbetstagare i närheten av Delhi. Nu har man över hundra arbetstagare och fler rekryteras hela tiden.

– I början kände ingen oss på marknaden. Men vi visade för potentiella kunder vad vi gjort internationellt och sakta men säkert fick vi kundernas förtroende, säger Ashok Kaushik, vd för Ensto Intia, i pressmeddelandet.

– Megatrender, som snabb urbanisering och digitalisering, kommer att stärka vår företagsverksamhet, tillägger han.

Mer läsning