Enhet i Näse omvandlas till avdelning för coronapatienter

VÅRD. En avdelning för coronapatienter öppnas i Näse i Borgå. Här finns redan en poliklinik för luftvägsinfektioner och en drive in-provtagning. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Borgå stad fortsätter arbetet med att trygga tillgången på resurser och för att skydda riskgrupperna under coronaepidemin. Snart öppnas en enhet för vård av sådana som smittats.

Bland åtgärderna som den pågående pandemin för med sig är att enheten Wilhelmina vid Näse rehabiliteringscentral omvandlas till en regional sjukhusavdelning för coronapatienter.

Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör i Borgå, uppger att det nu i praktiken handlar om tre olika åtgärder som är kopplade till den pågående pandemin: en poliklinik för luftvägsinfektioner som kan eller inte han vara coronasmitta, den kommande avdelningen Wilhelmina för patienter som smittats, och en drive in-punkt för provtagning. Allt finns koncentrerat till hälsovårdscentralen i Näse.

– Det är inte bara för Borgåbor, utan för östra Nyland, säger Silvennoinen.

Kundantalet på polikliniken har stigit sedan den öppnade: från 15 på fredagen till 16 på måndagen och 21 på tisdagseftermiddagen. Drive in-provtagningen hade inga kunder på måndagen, men antalet låg vid ungefär 20 på tisdagseftermiddagen.

Ska utbildas

Avdelningen Wilhelminas omvandling har ännu ingen specifik tidtabell, även om Silvennoinen nämner att man strävar efter att öppna senast i början av nästa vecka. Det krävs bland annat en del planering för att trygga en fungerande enhet.

– Det behövs också utbildning av personalen och en del samarbete. Målet är att det ska vara tryggt för personalen att jobba där.

Avdelningen förses med utrustning för vård av coronasmittade patienter.

I ett pressmeddelande från Borgå stad uppges att vårdperioderna för klienter som hittills har fått intervallvård vid enheten ordnas på något annat sätt.

Andra förändringar

Mottagningarna för Egenteamets klienter flyttas från hälsovårdscentralens verksamhetsställe vid Biskopsgatan till verksamhetsstället i Näse från och med tisdagen (24.3).

– Vi meddelar kunderna ännu i dag (24.3). Inom någon dag finns där ingen mottagning längre, högst antagligen från och med morgon, säger Silvennoinen.

Utdelningen av vårdartiklar och fotvårdaren stannar kvar på Biskopsgatans verksamhetsställe.

Ergoterapin för barn har flyttat till Tele-huset på adressen Stadshusgatan 5 B. Verksamheten flyttades från Äppelbackens servicecenter som är stängt för att skydda de äldre mot coronasmitta.

Mottagningar för medicinsk rehabilitering av barn, ergoterapi, talterapi och psykologtjänster ordnas tills vidare. Vid ankomst till mottagningen och under vistelsen i mottagningslokalen ska god handhygien iakttas. Man får inte komma till mottagningen om man är sjuk, inte ens med lindriga förkylningssymtom.

Över 70-åringars bokade tider för icke-brådskande vård inom mun- och tandvården avbokas från den 30 mars och framåt och delvis också under denna vecka. Klienterna kontaktas om de avbokade tiderna.

Mer läsning