Engbergs juniorkarriär når sin höjdpunkt i hockeyns hemland

JAGAR JVM-PLATS. 19-åriga HIFK-anfallaren Teemu Engberg, som fått sin hockeyfostran i Lovisa, hoppas knipa en plats i U20-landslaget som inleder junior-VM i Kanada annandag jul. Bild: Tommi Willberg

Lovisas unga hockeystjärna Teemu Engberg finns med i U20-landslagstruppen som kämpar om medaljer i junior-VM i Kanade runt årsskiftet.

Då flyget med ett par dussin unga hockeylejon på lördagen lyfte från Helsingfors-Vanda flygplats fanns ett för Lovisabor bekant ansikte med: Teemu Engberg. 19-åringen har en gedigen landslagshöst bakom sig och han fanns med i truppen som åkte i väg på det sista lägret före junior-VM som kör i gång den 26 december i Kanada.

Engberg är en av tolv anfallare i U20-truppen som får sin slutliga skepnad efter den sista träningsmatchen mot värdnationen Kanada på söndag. U20-landslagets chefstränare Jussi Ahokas väntar ännu på besked av ett par NHL-spelare så helt hundraprocentigt säkert är det inte att det blir JVM-spel för Lovisasonen.

– Jag har min roll som jag försöker fylla så bra jag kan. Om jag gör det så tror jag att jag blir uttagen till laget. Jag har haft en positiv höst i landslaget och vi har vunnit matcher, vilket är det viktigaste. Vi har ett bra lag oberoende av vilka som slutligen blir uttagna. Det gäller att snabbt smida ihop laget i en sådan här kort VM-turnering, säger Engberg som till vardags spelar FM-ligahockey för Helsingforsklubben HIFK.

Defensiv pjäs

HIFK:s säsong har varit besvärlig men 19-åriga Engberg har fått hyfsat av ansvar för det mesta i HIFK:s fjärdekedja, en tvättäkta grovjobbarkedja. Den kvickfotade, skridskostarka anfallaren syns inte ofta i matchprotokollets poängkolumn men i defensivt tvåvägsspel glimrar han bäst. Engberg är rätt nöjd med den första halvan av sin andra FM-ligasäsong.

– Det har varit helt okej fast det dröjde ett tag att hitta sitt spel. Så småningom har jag förbättrat på småsaker och spelandet har blivit bättre. Men ännu kan jag förbättra, säger Engberg utanför HIFK:s omklädningsrum efter en välbehövlig seger i ligamatchen mot SaiPa.

Engberg, 181 centimeter lång och omkring 80 kilo tung, är inte den största och starkaste liraren men tack vare en energisk spelstil håller han ligaklass.

– Jag måste vara ännu mer energisk och använda min skridskoåkning som är min stora styrka. Genom att vara aggressiv kan jag vara större och starkare och vinna dueller i rinken. På det sättet kan jag nå en högre nivå, säger han.

VM-silver 2017

Senast Engberg klätt på sig lejontröjan i stortävlingssammanhang var det våren 2017 då han tillsammans med U18-landslaget knep VM-silver i Slovakien. Förra säsongen var halvt ett mellanår vad beträffar landslagsspel då LJK-produkten anslöt till U20-laget först efter JVM.

Nu siktar han på att få en gyllene avslutning på sin juniorlandslagskarriär i tuffaste möjliga sällskap då världens bästa U20-lirare ryker ihop i ishockeyns moderland.

Christian Heljanko, Tappara

Den 21-åriga målvakten har axlat rollen som förstamålvakt i topplaget Tappara. Han har ett ypperligt stridspar i NHL-veteranen, andramålvakten Niklas Bäckström. Heljanko släpper in 2,19 puckar per match och är lätt i topp-10 både i den kategorin och i räddningsprocent (91,67).

Sami Moilanen, Tappara

Efter två säsonger i kanadensiska juniorligan WHL spelar Sibbokillen Moilanen sin första ligasäsong. Den 19-åriga anfallaren har gjort två mål och gett en målgivande passning på 16 matcher och också varit utlånad till Mestisklubben LeKi.

Lauri Kulmala, HIFK

Den 19-åriga centern spelade sina första ligamatcher i fjol och i höst stod han för karriärens första fullträff. Håller för det mesta till i A-juniorernas FM-liga där han har en stor roll.

Rony Ahonen, Lukko

Den 31-åriga Borgåbördiga backen har seglat mellan FM-ligan och Mestis mest hela sin karriär. Flytten till Raumoklubben Lukko 2015-16 var lyckad: han fick debutera i landslaget och är nu en etablerad ligaback.

Mika Partanen, Jukurit

26-åriga Partanen minns vi bäst från åren i HIFK, där han gjorde en kanonsäsong 2015-16 då han noterades för 15+16=31 poäng på 52 grundseriematcher och vann FM-silver. Efter ett par svåra säsonger och en kort Mestis-sejour fick Partanen en nytändning i Jukurit där han den här säsongen snittat en poäng per match.

Källa: liiga.fi, eliteprospects.com