Engberg har gjort sitt genombrott – "Kul att få chansen"

GENOMBROTT. Teemu Engberg, 18, har brutit sig in i HIFK:s representationslag. Bild: Tommi Willberg

18-åriga Lovisakillen Teemu Engberg har haft ett händelserikt halvår bakom sig. I våras var han med om att vinna silver i junior-VM och senaste tillägget på meritlistan är spel på liganivå i anrika Helsingfors IFK.

LJK-produkten Teemu Engberg har all orsak att njuta av tillvaron just nu. I somras fyllde ynglingen 18 år och den färska JVM-silvermedaljören lyftes i somras till Helsingfors IFK:s representationslags träningstrupp. Alldeles klart har Engberg gjort något rätt eftersom han redan i sjätte ligaomgången fick göra sin ligadebut på seniornivå då HIFK mötte Tammerforsklubben Ilves den 20 september. Tre dagar senare fanns han åter i laguppställningen och i lördags fick han spela sina första minuter framför hemmapubliken i Helsingfors ishall. På hemmaatmosfären fick han även nosa i en match mot Ässät, men då blev det inga spelminuter då han agerade 13:e anfallare i truppen. I internationella ligan CHL har det också blivit tre matcher.

– Det var ingen större överraskning att jag blev tillkallad till laget redan nu. Jag tränade med herrlaget under den sista sommarträningsveckan och lärde mig spelsystemet så att jag skulle veta vad som krävdes av mig om jag blir uppkallad, berättar Engberg efter segermatchen mot Jukurit i lördags.

– Men det var kul att få chansen, säger Engberg leende, efter att ha blivit vald till matchens tredjebästa spelare.

HIFK har inte haft den allra lättaste säsongsinledningen med alltför många förluster och med flera nyckelspelare på skadelistan. HIFK har ställt upp med ett rätt ungt lag i flera matcher och Engberg har tackat för ansvaret.

– Visst har det varit roligt och nu då vi vunnit ett par matcher är det ännu roligare. Match för match vågar jag ta mera och bättre avslut, säger Lovisakillen.

Matchen mot Jukurit var den bästa hittills på den unga ligakarriären då Engberg fick spela nio minuter i HIFK:s fjärdekedja. I A-juniorlaget hör han till de mer tongivande spelarna och där kan grovjobbaren räkna med så mycket speltid som han bara orkar med.

– Jag siktar på att få vara med så mycket som möjligt både här i Ligan och i A-juniorerna. Varje kväll vill jag spela lite bättre än kvällen innan och på det sättet få lyckade prestationer.

– Jag har fått helt positiv feedback. Man måste bara komma ihåg att vara aktiv, fråga mycket och lära sig. De här killarna kan hjälpa en och de delar gärna med sig.

Mer läsning