Energisprudlande Popfest inleddes

POPKUNG. Efter att Antti Tuisku förra helgen avbokat några spelningar på grund av sjukdom var det många som var oroliga att han inte skulle uppträda på Borgå Popfest. Men det visade sig att de hade oroat sig i onödan och Tuisku bjöd i stället på en fartfylld show. Bild: Erika Lindström

Inhemska storstjärnorna Sanni, Antti Tuisku och Popeda lockade över 2000 besökare till premiärkvällen för musikfestivalen Borgå Popfest. Trots det oberäkneliga augustivädret stortrivdes festivalfolket på Näse.

Regnet upphör precis när det är dags för Borgå Popfest att slå upp portarna till festivalens första kväll. Strax före klockan sex på torsdagen har en stor skara människor hittat till festivalområdet och det stora svarta tältet fylls hela tiden med besökare i varierande åldrar.

– Förra året var festivalen ny och då fick man berätta om den för många. Men i år känns det som att de flesta vet vad det handlar om och vilka som ska uppträda. Vi sålde väldigt många förhandsbiljetter så vi visste att det var gott om folk på väg, säger Seija Päivänsalo-Nykänen, marknadsförings- och kommunikationschef för Handelsbolaget Varuboden-Osla.

I mitten av tältet står scenen och på båda sidorna finns stora teveskärmar utplacerade. De som vill kan sitta ner vid borden och bekvämt följa med showen. Publiken passar på att köpa förfriskningar innan kvällens första artist Sanni tar plats på scenen.

Rökmaskiner sätts i gång och iklädd en gråsilvrig utstyrsel äntrar Sanni och får publiken genast på fötter. Stämningen är uppsluppen, vilket är något sångerskan direkt märker och frågar publiken om det alltid är lika bra stämning i Borgå. Publiken jublar och klappar i takt. Sanni får även hjälp att sjunga med i refrängerna till några av hennes mest kända låtar, däribland förra årets stora hit 2080-luvulla. Även Sannis cover på Maija Vilkkumaas Ei som hon sjöng under sin medverkan i teveprogramet Vain elämää tas emot av publiken med varma applåder.

Bra och glad partymusik

Heidi Ahola och väninnan Tiina Ravaska har kommit till festivalens premiärkväll för att specifikt se Antti Tuisku.

– Antti är bara så underbar. Det är bra partymusik som gör en glad men den innehåller också en del självironi. Det är roligt att det händer sånt här i Borgå. Det känns bra att stödja det lokala, säger Ahola.

Borgåborna Timo Parttimaa, Hanna Franssila och Pekka Vuorinen besöker festivalen för första gången. Festivalsällskapet är särskilt nöjda med den asfalterade marken och det stabila festivaltältet som skyddar mot regnskurarna som kommer titt som tätt.

– Det här tältet är väldigt bra då det är rymligt. Det blir inte heller för varmt då luften hela tiden cirkulerar. Det känns också rent och fräscht när man inte får röka härinne och det är ingen som lämnar tomburkar efter sig, säger Parttimaa.

De är speciellt Popedas spelning som festivalsällskapet ser fram emot.

– Torsdagen var bästa dagen. Både på grund av Popedas men Antti Tuisku ställer nog också till med en bra show, säger Parttimaa.

Musik för alla

Festen fortsätter sedan med Antti Tuiskus energiska spelning som inleds med Peto on irti. Och tempot fortsätter vara högt och publiken får dansa och sjunga till Party, He ho paita pois, Sata salamaa och Keinutaan. Tuisku dansar, hoppar, sjunger i en megafon och kastar sig på marken - det blir emellanåt så fartfyllt att en mindre högtalare välter omkull. Därefter avrundas kvällen av det finska rockbandet Popeda.

Festivalen fortsätter i dag, fredag, med uppträdanden av Waltteri Torikka, Chisu och Jari Sillanpää. På lördagen blir det program för unga på dagen i form av Junnupop med Robin i spetsen. Den tre dagar långa festivalen avslutas sedan på lördagskvällen då scenen intas av sångerskan Venala och rappduon JVG och Apulanta.