Energiknippe med hjärta

POSITIV TÄNKARE. Johnny von Wright är evenemangsfixaren som snart lanserar en egen intervjuserie på Youtube med kändisar från olika genrer. Bild: Kristoffer Åberg

Så kan det gå. Här ska jag en vinterkväll intervjua en internationellt känd festfixare men börjar i stället diskutera positivt tänkande, motivation och välmående.

Det är alltså fråga om samma man, Johnny von Wright, men i olika roller. Efter socionomutbildningen jobbade han i tiderna på fältet i Esbo bland problemungdomar, alkoholister, handikappade och åldringar. Förändringen kom då han en dag funderade över varför den lokala restaurangen i Gäddvik var så gott som tom på kvällen.

– Jag funderade ut ett programkoncept som jag föreslog till restaurangchefen och det slutade med att jag anställdes som programansvarig. Restaurangen var sedan under en tid en av de populäraste i huvudstadsregionen just tack vare sin underhållning, säger von Wright.

Lyxevenemang har sin roll

På den vägen blev von Wright och i dag har han varit med om att producera eller helt ansvarat för över 1100 evenemang av olika storlek både i Finland och internationellt.

– Det gäller allt från en fiskeresa för några hundralappar till miljonevenemang i Storbritannien. Ett av de mera spektakulära jag har ansvarat för på hemmaplan var då en utländsk bankman, som bodde i Finland, hyrde Raseborgs slott för sin födelsedag och anlitade mig som ansvarig producent för festen.

Evenemanget hade en för finländska mått en rundligt tilltagen budget och personalen utgjorde gräddan i restaurangbusinessen.

Förutom att fixa personalen låg alla detaljer som till exempel teknisk utrustning, servering, mat, program och säkerhet på von Wrights axlar.

– Ofta är budgeterna i Finland klart mindre än i utlandet men det här var något av ett undantag. Stämningen i Raseborg var fantastisk och festen blev säkert ett minne för livet för gästerna. Det är det som är meningen med lyxevenemang; att de ska ge bestående minnen.

Johnny von Wright

Släkten von Wright härstammar ursprungligen från Skottland, adlades av svenska kungen på 1700-talet och lever vidare i den forna östra rikshalvan.

Till utbildningen är Johnny von Wright socionom men har största delen av yrkeslivet varit evenemangsarrangör.

Har grundat evenemangsföretaget Brivatum med hemvist i Borgå (www.brivatum.com).

Aktuell med: Den egenfinansierade talkshowen NobleFit med kända personer i Finland på Youtube och på adressen www.noblefit.fi. Serien startar under våren.

Intervjuserie om välmående

Just nu tänker von Wright mera på en intervjuserie med kända finländare som han producerar än på sin evenemangsbusiness.

Intervjuserien med namnet NobleFit kommer i första hand att sändas på Youtube.

– Jag blev helt enkelt trött på den negativa rapporteringen i media och ville göra något för att få en positiv fart på landet.

Svaret blev en serie djupintervjuer kring välmående och positivt tänkande med kändisar från alla tänkbara branscher.

– Jag har varit direkt förvånad över hur villigt man har ställt upp på intervjuerna. Det tycks finnas ett behov av att föra fram positivare tankar i det här landet. Ändå tangerar intervjuerna många hårda ämnen som visar hur människan klarar av också svåra situationer, säger han.

Först ut i intervjuserien är OS-guldmedaljören Leo-Pekka Tähti, följd av tv-profilen Peter Nyman, centralhandelskammarens vd Risto E.J. Penttilä och musikern Eicca Toppinen.

– Serien börjar på våren och omfattar totalt åtminstone över 40 intervjuer av vilka många redan är gjorda. Serien är helt självfinansierad, det har helt enkelt inte funnits tid över till att skaffa sponsorer. Ännu, skrattar von Wright.

Lev bättre, må bättre

Under de senaste veckorna har hans arbetsdagar ofta varit 12–16 timmar långa. Inte för att det märks när han engagerat lägger ut ordet om sina tankar gällande vikten av positivt tänkande för att få Finland på fötter igen.

– Jag älskar det här landet men vi finländare har tyvärr vår barlast av negativt tänkande. Jag förstår inte att vi kan ha så svårt att säga positiva och uppmuntrande saker till varandra. I stället mobbar vi varandra i skolorna, på arbetsplatserna och i de sociala medierna. Det känns som om kärleken och livsglädjen, förmågan att ha egna drömmar att sträva efter, har satts på undantag på många håll.

Fysiskt välmående är enligt von Wright den andra sidan av psykisk välmåga. Även det är en fråga som han tycker att har letts på fel spår i Finland.

– Varför ska man äta industriellt tillagad mat med tillsatsämnen då det finns naturliga produkter på nära håll?

Eller varför ska man ordineras mediciner som kan ha många biverkningar om det finns andra alternativ, frågar han.

Enbart genom att lägga om sina levnadsvanor tror han att många människor kunde slänga bort en rad mediciner och må bättre både fysiskt och psykiskt.

– Samtidigt skulle de garanterat också vara bättre resurser i samhället. Jag och mina gäster kommer att ta upp många aspekter på välmående som jag hoppas kommer att leda till en bredare diskussion om saken i Finland.

Vallöften ska uppfyllas

Som garvad entreprenör vet von Wright att Finland är väldigt långt från ett skatteparadis, vare sig för företagare eller löntagare.

– Mitt recept är att genom positiva skatteåtgärder göra Finland till ett lockande land för internationella företag. Vi måste ju tro på att Finland är ett bra land att leva i och att det också intresserar andra. Den vägen skulle en massa människor få jobb och staten högre skatteintäkter. Vi ligger ju inte på sidan om, utan mitt mellan öst och väst, säger han.

När vi kommer in på ämnet politiker ser von Wright direkt chanser att sätta lite pli på till exempel riksdagsmännens agerande.

– Jag tycker att det borde införas en mätare på hur riksdagsmännen infriar sin vallöften. Jag kan inte förstå att någon vill återvälja en riksdagsledamot som inte uppfyllt ett enda vallöfte. Men fast vi har lärt oss från barnsben att det är fult att ljuga tycks det ändå vara legio, avslutar han.