En växande rugbykultur

KLUNGA. Shamrocks laddar upp för lördagens säsongspremiär, som går av stapeln klockan 15 på Hammars idrottsplan. Bild: Tommi Willberg

I fjol gjorde Old Town Shamrocks sin hittills bästa säsong i FM-serien då laget gick till semifinal. Spelarna och tränarna är nöjda över att Shamrocks blivit ett allt bekantare namn på stan.

Premiärhelgen i FM-serien i rugby är runt knuten och Borgålaget Old Town Shamrocks är laddat och klart för sin första match på nya hemmaplanen i Hammars på lördag. Laget har förberett sig bra och efter den rekordbra förra säsongen som slutade i en fjärdeplats i grundserien samt i semifinal, förväntar man sig stora framgångar i år.

– Vi spelar får att gå hela vägen till final, säger Casey Dent, som bär träningsansvaret tillsammans med chefstränaren John King.

Shamrocks grundades 2011 och sex år senare har rugbygänget redan fått fotfäste i den lokala idrottsvärlden. Framgång också utanför planen, vill det säga.

– Vi har en av de starkaste rugbykulturerna i hela landet. Kulturen växer hela tiden, människor känner igen laget bättre, säger Dent.

– Jag har varit i laget sen alla tiders andra träning. Den största skillnaden är att folk inte undrar "vad är rugby?" utan i stället frågar hur det går för Shamrocks. Fangruppen växer stadigt, tillägger Jesper Lindblad.

Runt Shamrocks finns ett autentisk, tätt rugbysamhälle. Man har sin pubb i Gamla stan, i spelartruppen finns spelare från många länder som hör till Samväldet och de gröna speldräkterna samt logon med kyrkan och klöverbladen utstrålar en äkta känsla.

Kerr förstärker truppen

Dent beskriver årets Shamrocksmanskap som visare än i fjol. Succésäsongen var en värdefull lektion och då truppen är så gott som densamma med ett par välkomna tillägg, känns det berättigat att tala om en ny slutspelsplacering.

– Vi har ett bra lag. Killarna från i fjol är kvar och så har vi ett par nya spelare. Vår bytesbänk är bredare. I juni ansluter Daniel Kerr (som spelade i Shamrocks i fjol) till laget. Han har spelat i USA i en ny proffsliga och är ett bra tillägg till vårt lag, säger Lindblad.

På lördag möter de grönklädda sitt första hinder: Kuopio Rugby Club.

– Det blir intressant. Kuopio har traditionellt varit starkt, men de har några nyckelspelare som fattas, vilket vi ska utnyttja. Vi är taggade, klara, och vi ska ta segern, säger Dent.

Nytt seriesystem

Rugbyförbundet valde att förnya seriesystemen inför säsongen 2017. FM-serien bantades ner från åtta till sex lag, i division 1 spelar nu åtta lag och som tredje högsta nivå fungerar division 2 som är uppdelat i två grupper.

– Det är en bra sak. De starkare lagen får bättre konkurrens och samma gäller de svagare lagen som nu får spela i division 1. Det är ingen vits att ha lag som knappt får ett lag ihop till matcherna och som förlorar med åttio poäng i FM-serien. Det nya systemet gynnar rugbyn, tycker Dent.

I grundserien möts lagen både hemma och borta, därmed ökar mängden matcher till tio innan det är dags för playoffs i september.

– Det jättebra för rivaliteten mellan matcherna att man möter varje lag två gånger, säger Lindblad.

Shamrocks matchprogram

Grundserien:

20.5 Shamrocks-Kuopio Rugby Club

27.5 Helsinki Warriors-Shamrocks

10.6 Shamrocks-Helsinki Rugby Club

17.6Linna Rugby Club-Shamrocks

15.7 Shamrocks-Jyväskylä Rugby Club

29.7 Kuopio Rugby Club-Shamrocks

12.8 Shamrocks-Helsinki Warriors

19.8 Helsinki Rugby Club-Shamrocks

2.9 Shamrocks-Linna Rugby Club

9.9 Jyväskylä Rugby Club-Shamrocks

Playoffs:

23.9 Semifinaler

30.9 Final