En unik blick i arbetsvardagen i Sköldvik

På fredagen öppnades fotoutställningen Sköldvik 100 bilder/20 år i Konstfabriken. Fotografen Eeva Sumiloff har plockat ut hundra av de tiotusentals bilder hon tagit i Sköldvik sedan 1997.

Det var Eeva Sumiloffs man som fick henne övertygad om att arrangera en utställning. I början kändes det som ett otroligt stort jobb.

– Tanken att välja ut hundra bilder ur den otaliga mängden var lite skrämmande men sedan började jag inse att det kunde bli något speciellt, säger Sumiloff.

Att bilderna är tagna under en så lång tidsfrist bidrar också till att det öppnas upp en ny dimension i utställningen.

– Med ett skarpt öga kan man lägga märke till att bilderna också visar tecken på vilka kameror och hurdan sorts film som användes från slutet av 90-talet tills de ersattes av digital teknologi. Till en viss grad kan man alltså se kamerateknologins utveckling under 20 år.

Fotografierna är utställda i 29 olika grupper. Till Sumiloffs favoriter hör gruppen som skildrar en tankningsoperation på Finska viken där en bogserbåt möter två andra skepp omringade av stora isflak.

– En stor del av fotografierna är tagna före drönarnas tid vilket betyder att jag har åkt på en och annan spännande helikoptertur för att kunna ta många av bilderna, säger Sumiloff.

Livet i Sköldvik

I grund och botten handlar utställningen om vardagen i Sköldvik. I tjugo år har Sumiloff fått tillgång till platser inne på industriområdet där väldigt få har möjlighet att sätta sin fot. Det ursprungliga syftet för bilderna var marknadsföring.

– Jag har fått chansen att fotografera på ställen som väldigt få har tillgång till. Jag är antagligen an av de mest säkerhetsbildade fotograferna i Finland eftersom det finns vissa krav på dem som får röra sig inne på industriområdet, säger Sumiloff.

Hennes företag består endast av Sumiloff själv och hennes man, men hon har också börjat betrakta de som jobbar i Sköldvik som en stor utvidgad arbetsfamilj.

– Det har varit ett långvarigt och givande anställningsförhållande. Det är ändå viktigt att påpeka att fotografierna i utställningen inte är tagna på mina egna villkor. På det sättet skiljer de sig från andra fotoutställningar i och med att fotografen ofta har kontroll över vad som ska ingå i bilden. Jag har bara kunnat fotografera det som jag fått tillstånd till, säger Sumiloff.

Perfekt lokal

Många av Sumiloffs farhågor om att arrangera utställningen skingrades när det blev klart att Fabrikssalen i Konstfabriken skulle fungera som lokal. Den industriella och aningen grovliga känslan passade perfekt ihop med bilder från ett industriområde.

– När vi började planera utställningen var det någon som sa att det går att täcka över de kala betongpelarna med draperier. Absolut inte, svarade jag, de passar utmärkt till temat.

Utställningen pågår i Fabrikssalen i Konstfabriken mellan den 3 och den 18 augusti från måndagar till fredagar klockan 9-18 och på lördagar klockan 11-16.