En trygg påsk för husdjuren – se upp för choklad, påskpynt och blommor

Många pynt och blommor som hör påsken till kan vara ödesdigra för husdjuren. Bild: Mostphotos

Precis som vid andra högtider är det viktigt att under påsken se till att husdjuren inte får i sig farliga ämnen.

Vi pyntar gärna med fjädrar, blommor och chokladägg till påsken. Det är stämningshöjare för såväl vuxna som barn, men djurförsäkringsbolaget Agria påminner om att många av dessa stämningshöjare kan vara ödesdigra för våra husdjur.

Har du en hund är det viktigt att förvara påskäggen utom räckhåll för den. Choklad innehåller teobromin som är ett ämne som hundens matsmältningssystem inte kan bryta ner. Ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den.

Vad en farlig dos teobromin är varierar enligt hundens vikt och chokladens kakaoinnehåll. Generellt kan man säga att en hund på 10 kilo kan få symtom på förgiftning om den ätit cirka 100 gram mjölkchoklad eller 25-50 gram mörk choklad.

Påskpynt kan lätt fastna i halsen på både katter och hundar. Bild: Catariina Salo/SPT

Typiska symtom på chokladförgiftning är att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Om hunden fått i sig choklad, håll den under uppsikt och om den visar symtom på förgiftning, kontakta omedelbart en veterinär.

Pyntet kan fastna i magen

Påskpynt kan se ut som roliga leksaker i både hundars och katters ögon. Däremot kan pynten lätt orsaka sår i djurets mun eller svalg. Det kan också fastna mellan tänderna, i svalget eller i luftstrupen på djuret. Ett svalt föremål kan fastna i eller skada matsmältningssystemet. I värsta fall måste det opereras bort.

Det är också värt att notera att en del blommor som är påskfavoriter kan vara farliga för katter. Påskliljor och tulpaner är några av de blommor som är giftiga.

Katten kan få symtom på förgiftning om den exempelvis tuggar på en giftig växts löv. Symtom på förgiftning är bland annat ett sämre allmäntillstånd, dregel, kräkningar och diarré. Visar katten symtom är det alltid bäst att kontakta en veterinär.