En smittad och sex i karantän vid räddningsverket

En person som arbetar vid Räddningsverket i Östra Nyland har blivit smittad av coronaviruset. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

En person som arbetar vid Räddningsverket i Östra Nyland har blivit smittad av coronaviruset.

Den insjuknade har lindriga symtom och hen har isolerats enligt hälsomyndigheternas instruktioner. Sex arbetskamrater som har blivit utsatta för smitta är i hemkarantän.

Räddningsdirektör Peter Johansson skriver i ett pressmeddelande på måndagen att man på räddningsverket har städat och desinficerat alla lokaler och fordon som den smittade har vistats i.

Till ÖN säger Johansson att man följer med hur läget med smittan utvecklar sig. Om fler anställda på räddningsverket insjuknar eller placeras i karantän ger beredskapslagen, som regeringen införde med anledning av coronavirusepidemin, möjlighet att förlänga arbetspassen för de övriga anställda, eller att flytta inplanerade semestrar.

– Räddningsverket har redan gått inför att lägga fokus på sina primära uppdrag: akutvården och brådskande räddningsuppdrag. Vi har ju också flera hundra brandmän inom de avtalsbrandkårerna, som hjälper till på brandsidan.

På räddningsverkets stationsplatser följer man instruktioner som minskar risken att bli utsatt. Bland annat ytor och kommunikationsredskap rengörs extra effektivt och personalen upprätthåller skyddsavstånd till varandra. Instruktionerna kontrolleras och preciseras kontinuerligt.

Borgå stad och Räddningsverket i Östra Nyland informerar om coronavirussmitta inom sin personal enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts instruktioner.

– För att trygga de smittades integritetsskydd informerar vi även i fortsättningen endast om sådana fall där smittan betydligt påverkar stadens eller räddningsverkets verksamhet eller som förutsätter åtgärder av områdets invånare, säger räddningsdirektör Peter Johansson.