En seriefest om gränser

TID FÖR SERIER. Serietecknaren Filippa Hella hör till det aktiva gänget bakom seriefestivalen Å-fest som i år ordnas i Borgå för tredje gången. Bild: Paola Dadda

Borgås egen seriefestival Å-fest arrangeras för tredje gången den 11 februari med ett vidsträckt program som också omfattar Sibbo.

Både ungdomar och vuxna kan ta del av utställningar, workshoppar och intervjuer med både internationella och finländska serietecknare. Inte för att glömma seriebasaren där man köpa serier med sig hem.

– Vi har helt medvetet valt att ordna festivalen mitt i vintern eftersom det inte i Borgå händer någonting annars då, säger serietecknaren Filippa Hella som är en av de aktiva arrangörerna inom Borgå serieförening.

Det ambitiösa och välplanerade programmet erbjuder bland annat på sju utställningar huvudsakligen på Kulturhuset Grand, Konstfabriken och Borgå bibliotek.

– I år ville vi också skapa speciella evenemang som till exempel på Tatueringsstudio Electric wonderland, säger Filippa Hella.

Under evenemanget kan man, utan tidsbeställning få serier förevigade på sin hud. På plats finns konstnärerna Robert Ottosson från Borgå och Sebastian Nyberg från Sibbo som berättar om sina verk.

Senare på eftermiddagen fungerar tatueringsstudion även som scen för serietecknaren Pertti Jarla, som inte bara tatueras utan även presenterar sitt nya album Fingerpori 10. Inte nog med det, han lanserar också Fingerpori-ölet.

Festivalens programcentrum den 11 februari är Kulturhuset Grand.

– Här kan man redan nu besöka utställningen Sanni och Jonas som riktar sig till barn, tipsar Filippa Hella.

Enligt henne finns det väldigt få serier som riktar sig till en riktigt ung publik, och därför lönar det sig att besöka utställningen som baserar sig på serieboken Sanni och Jonas, skriven av Kalle Hakkola och tecknad av Mai Ahokoivu.

– Utställningen fungerar också fint som högläsning för de mindre, tillägger Hella.

Serietecknaren kan genom sin penna kommentera, påverka och belysa händelser i sin samtid. Inom ramen för festivalen Å-fest vill man varje år lyfta fram aktuella och viktiga teman. Årets tema är gränser.

– För ett år sedan anade vi inte hur aktuellt vårt tema skulle vara i dagens värld där vi drar gränser mellan länder, människor och inom oss själva. Utställningen Sönder! illustrerar människornas psykiska gränser, serierna är gjorda av konstnärer i kollektivet RIKKI.

Festivalen får besök av flera intressanta utländska gäster såsom Daria Bogdanska som är född i Warzava. Bogdanska är inte bara konstnär utan också cykelmekaniker som spelar i ett punkband. I sina serier har hon samlat erfarenheter och känslor av utanförskap.

Filippa Hella själv väntar med spänning på att få intervjua Shabnam Farae, en svensk-iransk konstnär, vars nedslag på Å-fest är ett samarbete med Kulturkontakt Nord.

– Jag är fascinerad av hennes bildvärld, jag vill veta hur mycket av hennes forna liv i Iran finns i den, säger Hella.

En annan bildvärld som inspireras av livet i andra länder, saknad och gränser kan ses i form av utställningen Att rita sig själv synlig på stadsbiblioteket i Borgå. Serier är tecknade av asylsökande runtom i Finland.

– Få av dem hade någonsin förut ritat serier eller ritat över huvud taget, säger Filippa Hella.

Under festivalen kan vem som helst delta i serie workshoppar och lyssna på paneldiskussioner. I en av de intressantaste panelerna får man tips om hur man kan ge ut en egen seriebok.

– Man behöver inte kunna rita bra, jag tycker att alla borde pröva, man kan överraska sig själv, säger Filippa Hella som själv började rita serier under en skrivarkurs.

– Det kändes så svårt att skriva så jag började teckna i stället. Då föddes serien Algot.

Festivalen Å-fest firar också hundraåriga Finland – just genom att sudda ut och överskrida gränser i form av de unika utställningarna och evenemangen med välkända och renommerade namn inom serieteckning i Norden.

Seriefestival som ordnas den 11 februari med Kulturhuset Grand som huvudsaklig plats för programmet. På Grand handlar det om serier klockan 11–18.

Program också i Konstfabriken, stadsbiblioteket i Borgå och Söderkulla biblioteket.

Arrangör är Borgå serieförening som ordnade den första festivalen år 2015.

Det fullständiga programmet hittas på www.å-fest.fi.

Popup-seriecenter. Helsingfors Seriecenter ordnar ett popup-seriecenter, där det ordnas tvåspråkiga Sanni och Joonas-verkstäder för barn. Platsen är Grands aula.

Serieförsäljningsbasar. På Grands övre våning hittas en serieförsäljningsbasar, som presenterar gamla serietidningar och småtidningsverksamhet

Lässtund. Om tidens gång – högläsning med Taina Hakala.

Seriehistoria. En djupdykning i de tecknade seriernas historia kan göras på stadsbiblioteket i Borgå i form av en utställning. Det är Seriemuseet i Finland som hämtar historiska Hjalmar Löfvings utställning till Å-fest.

Mer läsning