En sal för både kropp och själ

FÄRSK FÖRETAGARE. I väntan på fler idéer engagerar sig Anna Granfelt med att sköta om sig själv och Open Yogas lokaler. Bild: Marit Björkbacka

I Open yogas harmoniskt inredda lokal på Montörsvägen får både kropp och själ ro.

Här finns allt från en stor sal och alla de tillbehör som behövs under yoga- eller pilateslektioner till ekologiska tesorter och en soffgrupp där man kan koppla av i väntan på att en kurs börjar. Allt är tillverkat av så ekologiska och giftfria material det bara är möjligt.

– Min man och jag köpte byggnaden för omkring ett år sedan. Då företagaren som hade hyrt lokalen slutade återstod det för oss att besluta oss för vad vi skulle göra med den, säger Anna Granfelt, företagaren den nyaste yogalokalen.

Konceptet är helt nytt. Open Yoga erbjuder nämligen inga egna yogalektioner. Verksamheten går ut på att salen och dess tillbehör hyrs till företagare i branschen. Salen skall vara mångsidig och skall passa för olika behov.

Företagsidén föddes vid årsskiftet. Efter det har lokalen gått igenom en grundlig förvandling. Alla ytor förutom golvet är utbytta, väggar och dörrar är ljudisolerade.

Inredningsplanerare Sari Waldén har fått fria händer och har lyckats skapa en lugn oas mitt i Östermalm. Målsättningen har varit en plats som erbjuder ro för både kropp och själ.

– Vi försökte hitta en företagare som var beredd att ta över verksamheten men beslöt oss sedan för att göra det på egen hand. Tanken är att så mycket som möjligt sköts automatiskt, säger Anna Granfelt.

För henne återstår regelbundna arbetsuppgifter som bland annat att vattna blommorna och det för henne litet överraskande jobbet att avlägsna damm från de avlånga dynorna som används under yogalektioner. De samlar på sig förvånansvärt mycket damm och måste putsas regelbundet.

Granfelt har en bakgrund som säkerhetschef vid läkarhelikopterföretaget Skärgårdshavets helikoptertjänst. Hon har också varit politiskt aktiv inom lokalpolitiken.

– Jag har lagt av med dem båda och är en företagare som söker sig eget gebit.

Salen och utvecklandet av den spelar en stor roll i detta, likaså en strävan att satsa på sitt eget välbefinnande.

– Att arbeta med den är en bra motvikt till mitt tidigare liv. Jag hoppas att människor allt mer skulle inse att de är värdefulla och värda en paus i livet, säger hon med eftertanke.

Arbetet nära hemmet ger också mera tid tillsammans med maken Anders och sonen Edvard, tre år gammal.