En Ronja trogen originalet men med lokal karisma

DUO I FOKUS. Ronja (Livia Wikström) och Birk (Emilia Tenhunen) möts och blir syster och bror. Bild: Mats Tuominen

Lurens sommarteater överraskar igen positivt med familjepjäsen Ronja Rövardotter. Trogen Astrid Lindgrens roman har regissören Tobias Zilliacus lyft fram hela den potential som finns i skådespelarna och gett pjäsen en egen lokal karisma som tar sig uttryck inte minst i barnskådespelarnas förtjusande framtoning

Föreställningen ruckar också på talesättet "tredje gången gillt" till "också den tredje gången". Med det avser jag att Ronja Rövardotter är det tredje högklassiga östnyländska sommarskådespelet i rad efter Charley's tant på Postbacken och Skärgårdsteaterns gästspel Kung Ubu.

Ronja Rövardotter från 1981 blev Astrid Lindgrens sista stora roman, på ytan en fängslande äventyrsberättelse i rövarskogarna om vänskap och revolt mot vuxen trångsynthet. På djupet avspeglar sig en uppväxthistoria mellan Mattisrövardottern Ronja (Livia Wikström) och Borkarövarsonen Birk (Emilia Tenhunen)

Det handlar också om konkurrens mellan rövarbanden och om de faror som ligger på lur i skogen, och i mindre professionella händer hade pjäsen kunnat bli en riktigt långdragen historia.

I stället går handlingen fram i raskt tempo, vilket inte minst vridläktaren på Lurens ger möjlighet till genom scenerier hemma i Mattisrövarnas näste, i tvekamper vid Helvetesgapet och i skogens djup. Det är här som grådvärgar, vittror och Rumpnissar dyker upp, för att inte tala om de underjordiska, som i sin spöklika framtoning lockar och kallar på Ronja i dimman och är som klippta ur J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen.

I stället går handlingen fram i raskt tempo, vilket inte minst vridläktaren på Lurens ger möjlighet till.

Humor

Förutom äventyr och faror samt en psykologisk inblick i mänskligt beteende i all sin stor- och futtighet innehåller Astrid Lindgrens text som alltid också humor, personifierad av Lurensveteranen Tom Pallas i rollen som Skalle-Per med sitt fisande och sina rappa repliker på bredaste lokalt idiom.

Tobias Zilliacus driver ytterligare humorn till sin spets i regin av de barnskådespelare som gör Rumpnissarna i en lång och expressivt laddad scen där de små trollen i dans och sång smälter hjärtan av sten. Här har regissörens handlag med sina små adepter i samarbete med Susanna Karvinens koreografi utmynnat i föreställningens största glädjepiller.

Ännu i paus var en av Rumpnissarna så i tagen att hon sprang omkring i full scenmundering bland en korvätande och kaffedrickande premiärpublik till allmän munterhet och glädje.

GLÄDJEPILLER. Rumpnissarnas scen smälter hjärtan av sten. Bild: Mats Tuominen

Hannu och Hanna-Leena Riskus musik ska inte underskattas. Den är ingen dussinvara, tillkommen för sakens skull, utan följer åt handlingen såväl i snabbare rytmer som i lyriska ballader.

Bra uppspel

Edgar Nieminen som återvänt till Lurensscenen efter en längre paus är säkerheten själv i rollen som rövarfar Mattis. Tillsammans med hustrun Lovis (Mirella Pendolin) svarar duon för pjäsens starkaste sångprestationer.

Äpplet faller inte långt från trädet eftersom både Livia Wikström, dotter till Mia Hafrén, i rollen som den vuxna Ronja och Elvira Katz, dotter till Mirella Pendolin, som spelar den unga Ronja gör fina rollporträtt. Detsamma gäller Emilia Tenhunen som Birk.

Hannu och Hanna-Leena Riskus musik ska inte underskattas.

Kim Snygg och Petra Sundqvist som Borkarövarparet nummer ett hamnar på grund av manusets beskaffenhet aningen i skymundan men visar definitivt framfötterna då de ges tillfälle. Ja, alla skådespelare verkar ha fått inpräntat att de som kuggar i ett större maskineri har sin uppgift och den fyller den med råge.

När också de ansvariga för scenografi, dräkter, smink och ljusdesign har gjort ett utmärkt arbete skulle det förvåna om inte Ronja Rövardotter blir en välförtjänt succé för 60-årsjubilerande Lurens sommarteater.

FAKTA

Ronja Rövardotter

På Lurens sommarteater

Av: Astrid Lindgren.

Regi: Tobias Zilliacus.

Scenografi: Tobias Zilliacus & Nicke von Weissenberg.

Komposition och musikalisk ledning: Hannu och Hanna-Leena Risku.

Dräkter: Frida Hultcrantz.

Koreografi: Susanna Karvinen.

Smink & frisyrer: Tuija Luukkainen.

Ljusdesign: Jonas Randers.

I rollerna: Livia Wikström, Edgar Nieminen, Mirella Pendolin, Tom Pallas, Kim Snygg, Petra Sundqvist, Magnus Engström, John Whitesmith, Frida Hagman, Julia Salminen, Myrna Martti, Ida Holmsten, Malin Tenhunen, Tommi Rosenschöld, Berta Airas, Wilma Bäcklund, Linnea Westerholm, Veronica Svenskberg, Ilkka Relander, Rebecca Halonen, Kira Teittinen, Malvina Pukkila, Alice Nyberg, Zarah Granell, Sofia Salminen, Frida Roo, Iris Nordström, Milja Björk.

Premiär: 29.6.18.

Speltid: c. 2,5 t inkl.paus.

Visas ännu 21 gånger t.o.m. den 4 augusti.