En resa fortsätter, en annan börjar

VÄNTAR PÅ SIN CHANS. Robert Helenius möter britten Ian Lewison i morgon kväll, efter det tar han siktet på Dereck Chisora på sin stig mot en VM-titelmatch. Bild: Tommi Willberg

Borgåboxarna Robert Helenius och Arslan Khataev har en viktig helg framför sig på var sitt håll.

I morgon kväll kliver Robert Helenius upp i boxningsringen i Kalev sporthall i Tallinn för att för andra gången under karriären kämpa om storförbundet WBC:s International Silver-titel. Han möter britten Ian Lewison, 35, som är en relativt anonym boxare jämfört med Helenius tänkta motståndare Dereck Chisora.

Därför har morgondagens match hamnat i skymundan då bland annat stora friidrottstävlingar med Paavo Nurmi Games och Elittävlingarna i Lahtis och i Kuortane i spetsen finns inprickat i kalendern under de senaste dagarna.

"Helenius-Chisora del 2" är ett kapitel som boxningsnationen Finland suktat efter sedan kombattanterna möttes för första gången i EM-titelmatchen i december 2011.

Nu får vi vänta i några månader till. Förutsatt att inte det värsta möjliga händer: att Helenius förlorar mot Lewison.

Ett scenario som enligt alla konstens regler inte skall ske. Lewison är ingalunda någon slagpåse. Han klarade tio ronder med Dillian Whyte i brittiska förbundets titelmatch. Whyte har bara förlorat mot tungviktskungen Anthony Joshua.

Men Helenius ska enligt honom själv vara i sådan form att Chisora bara skulle ha varit en etapp mot en VM-titelmatch. Då ska inte heller Lewison vara något större problem för finländaren.

Helenius-Lewison är så gott som den perfekta ersättningsfajten för den inhiberade returen mellan Helenius och Chisora. De brittiska boxarna är kompisar, vilket ger en extra krydda till den kommande Helenius-Chisora-matchen om Helenius slår Chisoras kompis, och att ersättningsmatchen ordnas bara tre veckor efter det ursprungliga matchdatumet betyder att Helenius inte tappar så farligt många viktiga månader av sin karriär.

Lewisons skalp är överlägset mer värd än Helenius två senaste stackars motståndarnas skalper tillsammans. Om Helenius dessutom tar den efterlängtade Chisora-segern i höst är det läge för att börja drömma stort.

För även om WBC International Silver-titeln i teorin skall göra dess innehavare till WBC-världsmästaren Deontay Wilders utmanare känns det osannolikt, inte dock omöjligt, att vinnaren i Kalev sporthall skulle förtjäna en riktigt stor match. Det är ändå inte en så stor match.

Men intressant blir det.

Medan proffsboxningsfansen riktar blickarna mot Tallinn i morgon kväll stiger en aspirerande Borgåfostrad boxare Arslan Khataev in i hetluften i amatör-EM i Ukraina.

18-åringen som boxas i 60-kilosklassen har en strålande vår bakom sig i tuffa tyska Bundesliga där han vann sina samtliga tre matcher. I Ukraina gör han sina första stortävlingar på seniornivå.

Khataevs stora mål är att kämpa om OS-medalj i Tokyo 2020. Vägen till Japan börjar i Ukraina.

Tommi Willberg Reporter

Mer läsning