En massa positivt trots missat slutspel för Butchers

Senast blev det förlust mot Trojans på hemmaplan. Butchers avslutar säsongen i Vanda mot TAFT på söndag med matchstart klockan 16.00 på Myrbackastadion. Då lagen tidigare möttes vann Butchers thrillern på hemmaplan med 17–14 (10–7). Bild: Tommi Willberg

På söndag avslutar Butchers sin ligasäsong med en sjätteplats. Därmed missar man slutspelet för andra året i rad. Men säsongen har varit mycket bättre än vad serietabellen visar och har väckt ett hopp om bättre tider.– Om några år kämpar vi om guld igen, säger ordförande Mikko Vento.

Butchers har hittills vunnit två av sina elva matcher i Lönnligan och inför ligaavslutningen mot Vandalaget TAFT är det klart att Borgålaget kommer sexa i ligan i år. Fjolårets nästsista plats får med andra ord sällskap av en till. Att Butchers, som vann fem raka guld mellan 2005 och 2010, inte de senaste åren kämpat om medaljerna är inget större under.

Ligalagets stomme i år består av ett väldigt ungt manskap och speciellt de egna juniorerna har fått mycket ansvar. Jämnheten för att gå till slutspel, dit grundseriens fyra bästa lag går, har fattats.

– Vi har ett ungt lag och det är en jämn serie med flera tuffa lag. Vi har ännu inte hittat den jämnhet som krävs för att vända tajta matcher. Det är ingen större överraskning att vi inte gick till slutspelet, säger Mikko Vento, klubbens ordförande och medlem i U15- och U17-juniorernas tränarteam.

Inför säsongen hoppades de flesta på att ödet att missa playoffs bara var en engångsföreteelse. Och visst hängde Butchers med i slutspelsstriden länge. Några svaga matcher fällde ändå laget från kampen.

– Killarna och tränarna går till varje match för att vinna och de hoppades säkert att gå till slutspel. Men för klubbens synvinkel var det viktigaste att förnya kontraktet, säger Vento.

Ventos synvinkel är realistisk. Många andra lag satsade stort inför säsongen och roffade åt sig maxantalet amerikanska förstärkningar samt en hel hög övriga utlänningar. Butchers valde att endast använda sig av en utländsk förstärkning tillsammans med sin amerikanska trio.

90-talisterna stigit fram

Det har gett glädjande resultat som dock inte syns i serietabellen.

– Det har varit en krävande säsong då vi haft ett så ungt lag men jag är stolt över våra killar. Mikko Seppänen har varit lysande och en av ligans bästa wide recievers, Daniel Luoma har etablerat sig i det spelande manskapet och Jere Paananen har varit tuff i de bakre leden, för att nämna några.

Ventos filosofi i lagbygget – både i år och inför nästa säsong – är just att modigt ta med unga spelare till representationslagets trupp. I år har Butchers manskap varit rätt så smalt då man som värst bara haft omkring tjugofem spelare i matchuppställningen.

– Vi skulle behöva minst ett tiotal mera gubbar.

Landets bästa juniorer

Men varifrån skaffa flera ligadugliga spelare? Jo, bland annat från klubbens juniorlag. Butchers stora stolthet är dess juniorverksamhet som resulterat i över en FM-titel per år (i U15-, U17- och U19-FM) under det senaste decenniet.

– Våra juniorlag har nått alldeles utomstående framgångar. Före säsongen räknade vi att man under de elva senaste säsongerna delat ut 32 FM-titlar – Butchers har vunnit 13 av dem, säger Vento.

– Våra 1997-1998 födda spelare hör till den absoluta nationstoppen. Vår juniorverksamhet funkar bra och vi vill hela tiden producera nya, goda spelare.

Butchers U19-lag vann sitt andra raka FM-guld och släppte endast en ynka touchdown i egen målzon under hela säsongen. U15-laget gick till final där ändå nationens överlägset bästa lag, Crocodiles, var bättre. U17-juniorerna kämpar alltjämt om en plats i finalen dit grundseriens två bästa lag går till, för tillfället är laget fyra.

Framgångsrecept

Med en alltjämt växande, duktig juniorbas hoppas Vento och Butchers att man inom loppet av några år åter finns med i guldstriden i Lönnligan. Efter att Butchers säsong tar slut på söndag börjar man så småningom blicka framåt mot vinterns spelarkarusell och lagbygget inför säsongen 2017.

Förutom klubbens juniorer, som nästa år igen är ett år äldre, starkare och klokare, hoppas Vento på några namnstarka tillbakaflyttare från de andra inhemska klubbarna eller från utlandet. Lägg till tre jänkare och någon förstärkning till så har man ett potentiellt skrällag för nästa säsong.

Men Butchers skyndar långsamt. Nästa säsong kan en slutspelsplats vara en bra målsättning, några år framåt kan man förvänta sig ännu mera.

– Framsteg kan ske snabbt. Om några år kämpar vi om guld igen, säger Vento.

Mer läsning