En lyckad trippel-trippel kan ta Stolt till JVM

DEBUT I SENIOR-FM. PTL:s talang Vera Stolt kom åtta i sin första FM-tävling på seniornivå. Föreningskompisen Milania Väänänen knep FM-silver i juniorklassen. Bild: Janne Penttinen

Förra helgen debuterade konståkaren Vera Stolt i FM på seniornivå och kammade hem en åttondeplats. Nu blickar hon framåt på ett spännande 2019 där hennes stora mål är att komma med till junior-VM i Kroatien.– Om jag får in den där trippel-trippeln och gör två hela program så tror jag att jag har en chans, säger Stolt.

Porvoon Taitoluistelijats talangfulle konståkare Vera Stolt tog förra helgen ett nytt steg i karriären då hon deltog i sitt första finska seniormästerskap i Kouvola. Slutresultatet blev en åttondeplats i ett startfält med stortävlingsdeltagare som Emmi Peltonen och Viveca Lindfors. PTL:s Milania Väänänen kom tvåa i juniorklassen.

"Helt okej", tycker Stolt om FM-debuten som fick en märklig sväng då arrangörernas högtalarteknik sade upp kontraktet inför Stolts korta program.

– Jag tog första positionen och så började musiken spraka. Det har inte hänt tidigare för mig. Men sedan fick de det fixat, berättar FM-åttan Stolt som redan är van vid att tävla med internationella toppåkare.

Rekordpoäng

Stolt är en av nio konståkare i damernas landslag och den här säsongen har hon redan fått smaka på internationell tävlingsstämning vid flera tillfällen. Då hon tidigare säsonger ofta tävlat utomlands en gång på hösten och en gång på våren, har hon i höst redan tre utlandsresor bakom sig.

Hon har tävlat i Ungern och Lettland samt i ISU Junior Grand Prix-tävlingen i Litauen. I den prestigefyllda juniortävlingen i litauiska huvudstaden Kaunas noterades Stolt för rekordpoäng i oerhört tufft sällskap.

– Hon som vann junior-VM i fjol var med. Hon hoppade ett quadrupelhopp (roterar fyra varv). Det var roligt att titta hur de andra åkte. Allt är lite större och finare, säger Stolt som storgillar att tävla utomlands.

Internationella konståkningsförbundet ISU noterar endast rekordpoäng i dess egna tävlingar så rekordpoängen i ISU:s databas berättar inte hela sanningen. I en FM-kvaltävling i Vanda i november fick Stolt poängen 145,85, över nio poäng mer än i Kaunas. Resultaten är inte helt jämförbara då poängsättningen ofta är strängare i ISU:s tävlingar.

Siktar på JVM

Stolt är rätt självkritisk – som toppidrottare ofta är – och hittar ännu mycket att förbättra i sina tävlingsprogram. Det handlar om finslip, små detaljer, inlevelse i musiken och att få styr på nerverna. Men också om att lyckas med nya, svårare hopp: bland annat en trippel-trippel-kombination.

– Jag har lyckats med det på träning och i uppvärmning men ännu inte i tävling, berättar Stolt.

Mycket kan hänga på just den där trippel-trippeln. Ett lyckat sådant hopp i en tävlingsprestation skulle vara ett ypperligt sätt att nå ännu högre poäng.

Varför är det så viktigt? Jo, den finländska junioråkare som noterats för det bästa resultatet för nämligen representationsrätt i junior-VM i Kroatien i mars. Konkurrensen är hård.

– Det är många som är bra. Sofia Sula är nära mina poäng men hon är just nu skadad. Jag måste göra ett hårt jobb. Om jag får in den där trippel-trippeln och gör två hela program så tror jag att jag har en chans. Måste bara öva och öva så att jag får säkerheten, säger Stolt som också har Nordiska mästerskapen och några ytterligare internationella tävlingar inprickad i nästa års kalender.

Vera Stolt

Född: 6.6.2002 (16 år)

Bor i: Borgå

Förening: Porvoon Taitoluistelijat (PTL)

Började med konståkning: 2008

Aktuellt: Deltog förra helgen i sitt första senior-FM och kom åtta. Har den här säsongen noterats för nya poängrekord både i det korta programmet och i friåkningen. Är en av Finlands kandidater att delta i junior-VM i Kroatien i mars.

Mer läsning