En ko flyger högt

HELGJUTET. Cara Knuutinens vackert illustrerade sagovärld präglas av värme och trygghet, det är en värld som det är skönt att krypa in i. Bild: Cara Knuutinen

Highland cattle–kon Betty som i den första boken levererades i julklapp åt busschauffören Uno, är tillbaka i en ny bilderbok, Betty i luften.

Betty i luften

Bilderbok.

Text: Anna Gullichsen

Bild: Cara Knuutinen

Förlag: Schildts & Söderströms, 2016.

Den här gången beger sig den nyfikna och företagsamma kon olovandes ut på en flygtur i en luftballong. Äventyret tar vid med bara kon i luftballongskorgen men övergår till en hisnande färd över havet med ett antal mer eller mindre frivilliga passagerare. Däribland en gammal grön linjebuss fastkrokad med kofångaren i luftballongens ankare.

Anna Gullichsens och Cara Knuutinens samarbete som inleddes med serien om Saga Blom fortsätter helgjutet med ett pålitligt koncept där en ko som visserligen inte pratar men i övrigt agerar som en människa förorsakar dramatik och komiska situationer. Till kons vänskapskrets hör förutom Uno också ett brokigt bussåkande gäng med lustiga och betecknande namn; herr London, tvillingarna Randig och Rutig, fru Semla och Tanten med papperspåsen. Knuutinens vackert illustrerade sagovärld präglas av värme och trygghet, det är en värld som det är skönt att krypa in i.

Förstasidesstoff

I Betty i luften börjar Bettys äventyr med en picknick i parken. Det är en varm dag och Uno med vänner njuter av en ledig stund under trädens skugga. Vännerna förundras litet över att Betty verkar så disträ; hon står under ett träd och hänger med huvudet och vill varken ha glass eller ta sig ett dopp i havet. Vännerna misstänker att slöheten beror på värmen och lämnar Betty i fred, så hon får tänka på "kogrejer".

Knuutinens vackert illustrerade sagovärld präglas av värme och trygghet, det är en värld som det är skönt att krypa in i.

Samma dag råkar det vara luftballongsdag i staden och den klarblå himlen fylls av färggranna farkoster. Plötsligt upptäcker vännerna att Betty är försvunnen. Tvillingarna beger sig i väg för att leta efter Betty och finner henne sittande i en luftballong redo att rycka loss repen och åka upp på en tur i det blå. Tvillingarna hinner inte stoppa Betty utan blir hängande i ett av korgens rep. Efter en stund har den märkliga trion som svävar omkring i det blå väckt hela stadens intresse, inklusive räddningsverkets, polisens och journalisternas. Uno och vännerna får också bråttom att avsluta sin picknick och försöka stoppa farkostens färd.

Gullichsen väver på ett skickligt sätt in det fantastiska och överraskande i det trygga och vardagliga i sin berättelse.

Efter några märkliga vändningar fastnar också Unos buss, fullastad med passagerare, i luftballongens ankare. Följande överraskning blir ett häftigt åskväder men Betty lyckas med bravur styra luftballongen mot lugnare vindar. Det hela får ett lyckligt slut som kronas av ett präktigt foto av superhjälten Betty på tidningens första sida.

Gullichsen väver på ett skickligt sätt in det fantastiska och överraskande i det trygga och vardagliga i sin berättelse. Det är lätt att köpa historien om en långhårig ko vars talanger övergår vanligt bondförnuft och gissningen är att Bettys bravader inte slutar här.

Pia Vuorio

Mer läsning