En klar förlust och en fet lönecheck för Helenius

FÖRLUST. Robert Helenius led en klar förlust i Wales mot brittiska stjärnan Dillian Whyte. Bild: Mikael Grönroos

Det var en rätt ensidig match mellan Dillian Whyte och Robert Helenius i lördagskvällens proffsgala i Cardiff. Två av domarna dömde matchen med 119-109 till Whyte, en med 118-110. Helenius proffsfacit står nu 25–2.

Den välkalkylerade risken att ta emot matchen mot stigande brittiska stjärnan Dillian Whyte gav ingen utdelning. Robert Helenius hängde med i tempot ett par ronder, men sedan tog orken slut då Whyte pressade på. Helenius kom aldrig åt några riktigt livsfarliga träffar och Whyte kunde knipa segern och WBC-förbundets Silver-titel i överlägsen stil via domarpoäng.

Helenius tog emot matchen på kort varsel och det syntes på ett avgörande sätt.

– Med en veckas ordentlig träning kommer man inte i tolv ronders form. Början av matchen gick bra. Jag vet att jag är en bättre boxare men konditionen räckte inte till. Jag skadade min högre axel, kan hända att det inte är något farligt, och kände att jag tappade kraft i den armen. Jag trodde att jag skulle ha en chans att vinna i slutet av matchen men bensinen var helt enkelt slut, sade Helenius åt MTV Sport efter matchen.

Det var just konditionsbiten som svek Helenius i april 2016 då han förlorade mot fransmannen Johann Duhaupas i Helsingfors. Då svor Helenius att konditionsträningen ska fokuseras hårdare på men med den korta förberedande träningsperiod som Helenius inför matchen mot Whyte hade, sågs inga tecken av träningen.

– Det är en besvikelse att jag inte kunde vinna den här matchen. Vi visste riskerna men risker måste ibland tas. Det gäller bara att fortsätta gå framåt. Vi har jobbat på konditionsbiten men till den här matchen hann jag inte komma i tillräckligt bra form.

Fet lönecheck

Att Helenius över huvud taget tog emot matchen var något överraskande. Men när lönechecken har en sexsiffrig summa, experter uppskattar matchlönen vara mellan 200 000-400 000 euro, säger man inte nej i första taget. Helenius berättar på en videosnutt han publicerade på Facebook att han "behövde pengarna". Något som irriterat många boxningsfans.

– "Robbe" menade att man inte säger nej åt sådana pengar. Vi visste att matchen är en stor risk men det skulle också belöningen ha varit om han vunnit för då hade en VM-titelmatch stått på bordet. Vi visste att också en förlust skulle ge "Robbe" en rejäl belöning, berättade tränaren Johan Lindström åt Iltalehti.

Om sina framtidsplaner hade Helenius inte mycket att säga efter matchen natten till söndag. Men karriären fortsätter definitivt, menar han.

– VI hade många bollar i luften beträffande matchkontrakt före den här matchen. Nu tar jag och vilar i några dagar. Förlusten är inte världens ände. Jag kommer igen, sade Helenius.

Medan Dillian Whytes bakgrundsteam försöker få en VM-titelmatch till stånd i början av 2018 vänder Helenius blicken framåt. Vad som exakt väntar härnäst är oklart men det finns knappast en själ i Boxningsfinland som suktar efter en så kallad mellanmatch mot något ringvrak just nu.

Kanske en match mot svensken Adrian Granat skulle sitta fint?

Mer läsning