"En god historia är det bästa fyndet"

FYND. Sabina Lönnroth försöker hitta ett hem för de gamla fotografierna som hon hittat i ett fotoalbum som hon köpte på en loppmarknad. Bild: Lotta Åberg

Loppmarknader handlar inte bara om gamla saker. För Sabina Lönnroth och många andra likasinnade handlar det om historierna som ligger bakom föremålen. Ibland krävs lite extra jobb om de ska hitta till rätt hem.

För flera år sedan besökte Sabina Lönnroth en loppmarknad hemma hos ett äldre par som skulle flytta utomlands. Ett gammalt fotoalbum hörde till föremålen som då kom med hem.

– Jag hade inga planer på att köpa ett gammalt fotoalbum. I vanliga fall brukar jag inte vara intresserad av andras fotografier men av någon orsak beslöt jag mig för att köpa albumet och några inramade fotografier. Jag minns att vi kom väldigt bra överens och jag tror att paret ville att fotografierna skulle få ett nytt hem, säger Sabina Lönnroth.

FÖRNAMN. "Astrid, Helmi och Aili" står skrivet bakom den här bilden. Bild: Lotta Åberg

Hon använde fotoalbumet som en prydnad i flera år och hade nästan glömt bort det när hon insåg att det kunde bli en perfekt gåva till hennes pappa.

– Planen var att sätta in egna foton och ge albumet åt pappa. Jag tog ut de gamla bilderna och var väldigt nära på att kasta bort dem. Men det kändes fel.

I stället beslutade Lönnroth att hon skulle försöka bildernas riktiga hem.

– Jag satte upp bilderna på Facebook. Det var en total överraskning när folk blev så intresserade. I absolut bästa fall hittar vi en släkting till personerna i bilderna. Tyvärr minns jag inte vad paret hette som jag köpte albumet av, säger Lönnroth.

KÄNNER DU IGEN? Om något av de här ansiktena verkar bekant så kan man höra av sig till redaktionens e-post: redaktion@ostnyland.fi. Bild: Lotta Åberg

Om man undersöker bilderna närmare kan man hitta några ledtrådar. På baksidan av ett av fotografierna står det "Till Inkeri, som minne önskar Pirkko, 1935, Borgå". Namnet Martta Vainio dyker också upp bakom ett av fotona, likaså förnamnen Astrid, Helmi och Aili.

Man kan anta att det är frågan om fotografier ända från 30-talet. Enligt Lönnroth hade det gamla paret inga barn, men om de hade några syskon eller annan släkt i Borgå vet hon inte.

Loppmarknader som hobby

Lönnroth har besökt loppmarknader hela sitt vuxna liv. Orsakerna är många.

– Givetvis finns det rent praktiska syften. Återanvändning är ju alltid en positiv sak, men för mig handlar det nog mest om historierna bakom föremålen. Jag gillar att fantisera om vad föremålen varit med om, vilka ägare de haft och så vidare, säger Lönnroth.

Hon värdesätter alltså känslovärdet framför allt annat.

– Därför hör till exempel min mormors kristallkrona till mina absoluta favoriter eftersom jag vet vad historien bakom den är. Det var en av orsakerna till att jag ville hitta fotografiernas verkliga hem: de har en historia bakom sig som betyder något för någon som finns där ute, säger Lönnroth.

KÄNNER DU IGEN? Om det här ansiktet verkar bekant så kan man höra av sig till redaktionens e-post: redaktion@ostnyland.fi. Bild: Lotta Åberg

Hobbyn har också lett till att Lönnroth har hittat många likasinnade. Hennes vänskapskrets är full av loppmarknadsentusiaster som hjälps åt att hitta fynd och även bjuda på lite extra förvaringsutrymme.

– Ibland hittar man så goda fynd att man inte kan låta bli, även om man kanske inte råkar ha plats för dem. Då kan det vara bra att ha en god vän med utrymme i garaget.

Har du något tips som loppmarknadsveteran?

– Det lönar sig absolut att söka sig till loppmarknader som folk ordnar i sina hem. Det är där man kan göra de verkliga fynden. Där får man också prata med ägarna och gotta sig i historierna som ligger bakom föremålen, säger Lönnroth.

Mer läsning