En fördel att gilla ärtsoppa

Bloggare. Alexander Beijar bloggar på ostnyland.fi om livet i armén. Bild: Kristoffer Åberg

Alexander Beijar kommer under det närmaste året mest att vara klädd i arméns gröna klädsel – och blogga på ostnyland.fi.

När Alexander Beijar har permission från sin militärtjänstgöring vid garnisonen i Dragsvik går det mesta av den lediga helgen åt till att sova.

– Jag somnar tidigt på kvällarna i armén, men fast jag sover åtta timmar per natt är jag alltid trött när jag kommer hem, säger han.

Alexander ryckte in i början av juli och är underofficerselev. Efter den grundläggande utbildningen på åtta veckor ansökte och valdes han till militärpolisutbildningen.

– Jag vill göra något vettigt under min militärtid, inte bara springa omkring i skogen.

Efter att i två veckor ha följt med hur militärpoliser jobbar bär det av till skolan för eleverna. Den första utbildningsperioden tar sju veckor, den andra nio – om Alexander inte skickas till reservofficersskolan i Fredrikshamn.

– Det skulle vara intressant. Om de vill ha mig dit så tackar jag ja, säger Alexander.

Är man i armén sätts resten av livet på paus. Eftersom man inte får använda telefon under tjänstetid blir det bokstavligen så då man är van att alltid vara uppkopplad.

– I början var det svårt, men man vande sig. Men sådant som jag annars skulle följa med vet jag ingenting om. När knivhuggningen i Åbo skedde visste vi inget om det, innan befälet gav lov till dem som har nära i åbo att ha på sina telefoner. Terrorattacken i Barcelona gick mig helt förbi.

När armétiden är över väntar studier vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors, med sikte på att bli journalist. Han vet vad det innebär eftersom har redan jobbat som ungredaktör på Östnyland flera år.

– Om jag inte hade haft en studieplats färdigt hade det inte varit en omöjlig tanke att bli kvar i armén ett år till.

Alexander Beijar är vissångare och har flera år sjungit tillsammans med Daniel Andersson, en annan ungredaktör. Det blir inte så många uppträdanden det närmaste året.

– Men till Höstvisan kommer vi båda. Jag har ledigt då och det ska bli skönt att komma ur den militära jargongen i mellan.

Tjänstetiden är 347 dygn i Alexanders fall. Det betyder att han i dag har 279 dagar kvar i arméns gröna. Hur han har det och hur det går för honom kan man från och med nu följa med i bloggen som finns på www.ostnyland.fi och heter Nytt från västfronten.

– Bloggen handlar om militärlivet, så som jag upplever det.

På det hela taget trivs han i statens tjänst.

– Jag hörde någon säga att man ska ta armén seriöst men inte på allvar. Just så är det.

Maten får mer än godkänt, Alexander har överraskats av hur god den är – speciellt efter att man marscherat femton kilometer.

– Överkokt pasta smakar riktigt bra efter en sådan. Skulle samma pasta serveras i matsalen skulle vi klaga mycket mera, säger han.

– Vi har också ärtsoppa till lunch varje torsdag, och jessus vad det är gott!