En final Sanna Pasanen bara vill glömma

BLICKAR MOT EM. Sanna Pasanen siktar på en individuell medalj i Europamästerskapen i bowling som om en dryg vecka avgörs i Österrike. Bild: Suomen Keilailuliitto

Bowling Efter den första serien i årets FM-final i bowling hade Borgåbördiga Sanna Pasanen FM-guldet som i en liten ask, men i den andra serien tappade hon fullständigt rytmen i sitt spel och Piritta Maja kunde hämta in 71 poängs underläge för att slutligen vinna finalen med sammanlagda 467-449.

– Det här är nog en match jag vill glömma så snabbt som möjligt. Visserligen spelade Maja mycket bra i den andra serien, men visst var det en grym besvikelse att inte kunna hålla undan, säger Sanna Pasanen.

Den första finalserien var en uppvisning från Pasanens sida. Efter nio strikes i svit noterades hon för ypperliga 279 poäng medan Piritta Maja stannade på 218 poäng.

I den andra serien fick Sanna Pasanen endast till stånd en strike och hade stora problem med sina spärrar. I två rutor tvingades hon lämna ett gapande hål efter sig.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, i semifinalen och ännu i den första finalserien klaffade allt till hundra procent. Plötsligt fick jag inga strikes, tappade självförtroendet och inte ens ett klotbyte gav önskad effekt, berättar Pasanen.

Siktar på EM-medalj

Trots att Pasanen i år tvingades nöja sig med FM-silver är hennes svit från de fyra senaste FM-tävlingarna ytterst fin. Eller vad sägs om guld, guld, silver och silver.

– En silverpeng är i och för sig ingen dålig prestation men eftersom hela vårsäsongen varit fylld av bittra finalförluster så känns det lite tungt.

Plötsligt fick jag inga strikes, tappade självförtroendet och inte ens ett klotbyte gav önskad effekt.

Sanna Pasanen kan inte gräma sig över det bittra nederlaget värst länge. Redan om en vecka, det vill säga den 8 juni, inleds Europamästerskapen i österrikiska Wien.

– EM-tävlingarna är min stora målsättning för säsongen. Med tanke på fjolårets fina insats i VM (sjua i All Events) är jag inte nöjd med något annat än en individuell EM-medalj. Dessutom hoppas jag på att vi också i lagtävlingarna kan ta en medalj eller två.

Många järn i elden

PROFIL

Sanna Pasanen

Född: 21.6.1994 i Borgå.

Längd: 176 cm.

Bor: i Pemar.

Klubb: Giants, Björneborg.

Tidigare klubbar: SF, TKN, GB.

Främsta meriter: Seger i Europacupen 2013, VM-masterssilver för ungdomar 2014.

FM-framgångar: FM-guld för juniorer 2011 och 2012, FM-guld för ungdomar 2014 och 2015, FM-guld för damer 2013 och 2014.

Dessutom en massa lagmedaljer i EM, NM och FM.

Sanna Pasanen är född och uppvuxen i Borgå men för ett par år sedan flyttade hon till Pemar efter sin pojkvän. Hun studerar för tillfället till socionom vid yrkeshögskolan Laurea i Kervo.

– Visst är det tungt ibland men det har gått förvånansvärt bra att kombinera bowling, jobb och studier.

– Jag går på vuxenlinjen och studerar på distans med hjälp av virtuella lektioner. Jag har endast två obligatoriska skoldagar per månad.

Som en framtida dröm nämner Sanna Pasanen ett VM-guld eller en seger i någon av bowlingsportens mera penningstinna turneringar.

– Konkurrensen i världstoppen är bushård och jag har fortfarande en bit att gå innan jag är där. Det gäller bara att fortsätta träna hårt, säger Sanna Pasanen.

GICK I LÅS. Trots maximal koncentration lyckades Sanna Pasanen inte öppna knutarna i sitt spel i söndagens FM-final. Bild: Suomen Keilailuliitto