En drömmotståndare i en drömarena

Eva Wahlström. Bild: Photolies.com

Sent på tisdag kväll detonerade en boxningsbomb som finländska boxningsfans väntat på. Ryktena var sanna: Eva Wahlström möter irländska superstjärnan Katie Taylor i en VM-titelmatch – i Madison Square Garden.

Att Wahlströms planerade match mot Kazakstans Firuza Sjaripova ställdes in på grund av en skada den unga utmanaren råkat ut för kom att bli en julklapp för dem som följt med 38-åriga Wahlströms karriär – och för henne själv. I flera års tid har Wahlström, världsmästare i superfjädervikt (59,0 kg), talat om sin dröm att flytta en viktklass uppåt och möta irländskan som var något av en mardrömsmotståndare då Wahlström ännu var amatör.

32-åriga Taylor vann ett OS-guld, fem VM-guld och sex EM-guld innan hon blev proffs efter OS i Rio där hon inte lyckades försvara sitt guld. Efter OS-missen har Taylor radat upp elva raka proffssegrar på bara två år och dessutom erövrat två av de fyra stora förbundens VM-bälten i lättviktklassen (61,2 kg).

Matchkvällen i Madison Square Garden blir något som Wahlström aldrig någonsin upplevt. Den legendariska arenan på Manhattan har varit scen för otaliga klassiska boxningsduster från Muhammad Ali-Joe Frazier till Rocky Marciano-Joe Louis – och många, många fler.

Huvudmatchen den 15 december gås mellan Rocky Fielding och ett av de hetaste namnen i proffsboxning Saul "Canelo" Alvarez. Så inget pytteevenemang precis. Wahlström blir den första finländaren på 80 år sedan Gunnar Bärlund som boxats i "The Garden".

För en knapp månad sedan berättade Wahlström att diskussioner med Taylors bakgrundsteam redan då gjorts. Ett eventuellt datum skulle sannolikt ha hittats redan under vårens lopp.

Det har varit en berg- och dalbana av känslor sedan dess från besvikelse på grund av inställd match till jättechansen mot rivalen från amatörtiderna.

Wahlström har alltid sagt att hon inte är rädd för att möta de bästa boxarna. Att möta Taylor med så kort förberedelsetid är inget idealläge. Men å andra sidan har finländaren, vars eget VM-bälte inte står på spel, inget att förlora.

Vare sig hon står för den största skrällen i damernas boxning i år eller om hon lider sin första förlust som proffs så får hon en unik chans att boxas på den absoluta världstoppen.

Ja, just det. Den senaste damen som vunnit Taylor? Mira Potkonen, Wahlströms träningskompis. Läge för en ny blåvit skräll?

Tommi Willberg Reporter

Mer läsning