En dag på Högholmen

Krälande kryp och kackerlackor. I söndags var 10-åriga Alec från Pernå i sitt esse när han blev guidad runt Högholmens reptilburar.

– Jag bara gillar reptiler, säger Alec Eriksson när han med ivriga kliv styr sina steg tillsammans med resten av familjen mot huvudingången till Högholmen.

Trots att klockan bara är strax efter tio denna soliga augustisöndag kryllar det av bilar på parkeringsplatsen vid Blåbärslandet. Det är många andra familjer som också i rask takt håller på att bege sig mot djurparken.

– Alec sa att i dag är hans livs bästa dag. Han vaknade redan klockan sex i morse, säger mamma Sari Eriksson.

Det var i påskas som Alec blev initiativtagare till ett lyckat påskäggsevenemang för lågstadiebarn i Lovisa. Som tack för hans stora engagemang fick han en utflykt till djurparken i tioårspresent av tidningen Östnyland.

Äventyr i regnskogen och öknen

Dagens första och kanske viktigaste stopp blir på Africasia där familjen Eriksson ska gå en privat rundtur med djurskötare och Liljendalbon Timo Paasikunnas. Paasikunnas ansvarar för skötseln av reptildjuren på djurparken, det vill säga han sköter om ödlor, ormar, sköldpaddor och krokodildjur. Först leder Timo vägen igenom den fuktiga regnskogsdelen där vi stannar till vid varje terrarium för att noga inspektera de ormar och grodor som bor där.

– Den här pytonormen skänkte jag till Högholmen när jag började arbeta här för 19 år sedan, säger Timo och pekar på en orm som ligger och vilar i sitt bo.

– Jag understöder den tatuering du har - man ska inte slå ormar, säger Alec och pekar på Timos högra arm där ett stort rött streck har målats över en bild på en orm och en närliggande spade.

– Bra, bra. Det är därför jag har tagit den, instämmer Timo.

FAVORITPLATS. Det är bland reptilburarna på Högholmen som Alec Eriksson från Pernå trivs allra bäst. Bild: Jenna Emtö

Alecs nya djurvänner

Därefter går rundturen vidare till ett bakre rum där vi kan ta oss en närmare titt på djuren. Här finns exotiska växter, en rad terrarium och rummet fylls av ljudet från syrsor. I jämn takt plockar Timo fram olika djur och kryp. Vissa djur har precis anlänt till djurparken och befinner sig därför i karantän så Timo försvinner titt som tätt för att varje gång dyka upp igen bärande på en ny bekantskap. Alec får bland annat klappa några kackerlackor, hålla i ett par ormar och träffa en leopardgecko.

Sedan får Alec även hjälpa till med matningen av djuren. Rundturen på Africasia avslutas med ett besök i den inhägnad där sköldpaddorna Bella och Bruno bor. Under hela guidningen ställer Alec fråga på fråga och imponerar på Timo med sina stora djurkunskaper. Mamma Sari föreslår att Alec möjligen i framtiden kan bli Timos forskningsassistent.

– Se till att hålla kontakt och berätta om dina djuriakttagelser. Maila bara bild och plats för det räcker oftast bra, säger Timo samtidigt som han räcker fram sitt visitkort till Alec.

NYA VÄNNER. På Högholmen får Alec Eriksson bekanta sig med de olika djuren. Här håller han i en leopardgecko. Bild: Jenna Emtö